Vier-zonder en Van Zomeren herkansen optimaal

Voorpagina Wedstrijden

Vandaag kwamen bij de herkansingsraces voor atleten twee Nederlandse boten in actie. Zowel lichtgewicht skiffeuse Amber van Zomeren als de Holland Vier bereikten gemakkelijk de halve eindstrijd.

Na twee prachtige dagen liet het meer van Aiguebelette vandaag een ander gezicht zien. Een harde wind stond schuin op de baan wat voor de nodige schuimkoppen zorgde. Van Zomeren liet zich er niet door afschrikken, al was het zeker niet gemakkelijk. “In de achttien jaar dat ik nu roei, heb ik zoiets nog niet meegemaakt. Het was alsof je op de Bosbaan heel harde wind mee hebt en dan moet oversteken. En dat twee kilometer lang” aldus de Amsterdamse.

Race-indeling
Haar roei-ervaring kwam goed van pas, want ze kon in haar herkansing duidelijk het beste omgaan met de lastige omstandigheden. “Ik ben iets behoudender van start gegaan dan in de voorwedstrijd en dat betaalde zich uit”, sprak de skiffeuse. Donderdag zal ze wederom in actie komen in de halve finale. Ze treft daarin twee tegenstanders van wie ze in de voorwedstrijd nog verloor. “Maar dat was echt een slechte race. Ik zie genoeg kansen.”

Goede kansen
De Holland Vier liet in hun herkansing een evenwichtige race zien. De ploeg leidde van start tot finish. Voor hen zal het donderdag ook spannend worden, al biedt hun loting zeker perspectief op een finaleplaats. “De race ging goed. Op de eerste plek liggen is altijd lekker”, aldus slagman Govert Viergever. Naast de sterke landen Australië en Verenigde Staten is de derde goede ploeg Duitsland dat in de voorwedstrijd ruim verslagen werd door de oranje ploeg. “We hebben er vertrouwen in door te kunnen komen. We zaten in de voorwedstrijd maar een paar tienden van die Aussies af, dus laat ze maar komen. Degenen die van ons willen winnen, moeten bereid zijn om heel moe te worden”, sprak Viergever vol vertrouwen.

Tik Nieuw-Zeeland
Er waren verder nog geen grote verrassingen waar te nemen vandaag. Nieuw-Zeeland kreeg een tik te verwerken. Het toonaangevende land binnen de roeiwereld heeft de ambitie om volgend jaar in elk olympisch nummer aan de start te verschijnen, maar moest vandaag constateren dat de mannen vier-zonder daar nog ver vanaf zit. De ploeg wist zich niet te plaatsen voor de halve finale.

Bijltjesdag
Morgen is het erop of eronder voor de prioriteitsboten. De Holland Acht en de vrouwen dubbelvier zullen zich in de herkansing moeten plaatsen voor de finale. Hoewel de acht Polen ontloopt zal het zeker niet gemakkelijk worden tegen de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. Boudewijn Roëll waarschuwde gister al voor de kiwi’s.

Zware vrouwen
De dubbelvier heeft zeker goede kansen met Nieuw-Zeeland en China als belangrijkste concurrenten voor een plek bij de eerste twee. Die geven namelijk recht op een plek in de eindstrijd. Daarin moet het ongekroonde vlaggenschip minstens vijfde worden om op te kunnen stomen naar Rio.

Kleine marges
De lichte dubbeltweetjes, skiffeuse Lisa Scheenaard en de mannen twee-zonder hebben morgen hun kwartfinale op het programma staan. Voor de meeste ploegen moet dit een te nemen horde zijn, al zullen zeker de lichte vrouwen alert moeten zijn, het veld is ongekend competitief. Skiffeuse Scheenaard heeft het zeker niet getroffen met de loting. Ze treft met Litouwen, Australië en Verenigde Staten drie sterke concurrenten.