Verdonkschot zet alsnog in op een snelle tweezonder

Kort

Tussen de ploegen die vrouwenhoofdcoach Josy Verdonkschot onlangs selecteerde voor de EK zat één opvallende. Waar hij eerder tegenover NLroei verklaarde dat na de vier de acht de tweede prioriteit was, laat hij nu de ervaren krachten Carline Bouw en Marloes Oldenburg aantreden in de twee-zonder. Hierdoor hoeft er uit de huidige acht-selectie niemand af te vallen.

“De situatie is iets anders dan toen we aan de selecties begonnen. Er zijn wat mensen gestopt waardoor ik uiteindelijk een andere afweging heb gemaakt”, verklaart Verdonkschot zijn koerswijziging. “Feitelijk is de twee-zonder de reserveboot van de vier. Maar ik denk dat we met deze bezetting drie goede boten hebben. Marloes en Carline moeten ook in staat kunnen zijn als volwaardige boot voldoende snelheid te kunnen maken. Een olympische finaleplaats acht ik reëel.”

Jongeren
Tijdens selectieraces testte hij onder andere hoe de acht roeide met en zonder Oldenburg in de boot. “Ze wist wel een verschil maken maar het scheelde niet enorm. Met kilomtertijden laag in de 2:50 kon de boot ook zonder Marloes snelheid maken. Haar niet in de boot zetten, levert vervolgens het voordeel op dat ik de jonge garde meer kansen geef zich verder te ontwikkelen.”

Bedenktijd
Met het formeren van deze twee creëert de coach nog een ander groot voordeel. Op deze manier houdt hij Bouw binnenboord. Als de twee niet door was gegaan, was de kans groot geweest dat de winnares van olympisch zilver met de dubbelvier in Rio de Janeiro was gestopt. Bouw kreeg afgelopen weken dan ook de tijd om zich te beraden op dit opstellingsvoorstel. Sinds deze week is de boordgroep weer gezamenlijk in training richting het EK van begin oktober.