Vandaag afrekenen met prestatiefrustratie? Eerste A-finale om 13:40 u, B vanaf 11:42 u

Dagprogramma

Het WKtoernooi gaat tot dusver ongekend goed: drie paramedailles, één in een niet-olympische – maar wel mooie – lichte mannendubbelvier en dan nog eens vier stuks in de olympische boten. Dat allemaal ook nog eens op een prestigieus pré-olympisch WK.

Er zal in het oranje kampement een euforische stemming heersen. Medaillewinnaars zal op het hart zijn gedrukt in stilte een feestje te vieren, het laat zich raden hoe de ploegen die vandaag moeten startten, de nacht hebben doorgebracht. Nog eens drie boten mogen aantreden voor de medaillestrijd. Elke bemanning heeft een verhaal. Drie keer brons lijkt het hoogst haalbare.

[su_quote]Geen NLroei zonder crowd funding! Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier. Alvast bedankt! [/su_quote]

Vrouwendubbeltwee
De dubbel van Lisa Scheenaard en Roos de Jong wordt min of meer gebruikt als de reservebank van de dubbelvier. Dat is op zich te begrijpen, maar de langdurige blessure van Nicole Beukers zorgde ervoor dat Scheenaard en De Jong (die moest invallen bij de quadruple) weinig voorbereidingstijd op dit WK hadden. De tijd die er was, zal extra goed zijn benut.

Maar toch. Je zou het nooit zo krap plannen. Niettemin slaagde het ijzersterke duo erin de finale te halen. Een medaille lijkt ver weg. Maar samen en ook elk individueel hebben eerder verrast. Brons zou in dit veld een wereldprestatie zijn. Mogelijk volgt er dan een herschikking in de hiërarchische prioritering van de scullboten. Nieuw-Zeeland en Roemenië zullen naar verwachting buiten bereik blijven van Nederland. Met de rest kan de strijd om brons worden aangegaan,

Holland Acht
Het knetterde tijdens het trainingskamp als vanouds binnen de Holland Acht. Zoveel liet Robert Lücken doorschemeren aan de krant die hem na ‘onderzoek’ uitriep tot de beste roeier van Nederland. Tijdens dit toernooi voltrok zich een paleisrevolutie. Bjorn van den Ende was eerder die week al door coach Mark Emke wat opzichtig opgehemeld in het Dagblad van het Noorden. Maar na een mislukte voorwedstrijd werd de voormalige lichte roeier en tevens het dikke maatje van Lücken alsnog naar de boegpositie verbannen.

Lücken kreeg de flegmatieke leverancier van harde en lange halen achter zich: Mechiel Versluis. Met zijn solide aanwezigheid op zeven werd een prima herkansing geroeid. Het zal naar meer smaken. Ook bij Emke. Hij zag als hoofdcoach zijn scullassistenten Meenhorst en Simon gisteren goud binnenhengelen. Zelf tobt hij al jaren met een haperende Holland Acht die maar één keer echt goed uit de verf kwam: Luzern 2016. Als het om emoties gaat, lijkt deze ploeg op een spreekwoordelijke achtbaan. Het gaat wel eens op en vooral veel neer. Interessant kan zijn hoe Tone Wieten daar tegenaan kijkt. Hij maakte er jaren deel van uit, stapte over in de dubbelvier en werd gisteren in relatieve rust wereldkampioen.

Vandaag gaat de strijd om goud naar verwachting tussen Duitsland en Groot-Brittanië. Florissant starten lijkt met deze Holland Acht maar niet te lukken, brons is daarom het meest realistisch. Emke zal daar overigens niet tevreden mee zijn.

Mannenskiff
Echte helden. Het begrip is aan inflatie onderhevig. Maar in de pure betekenis bestaat er een roeiheld. Niets ten nadele van wie dan ook – en zeker niet de beste roeier én de wereldkampioenen uit de dubbelvier – maar Stef Broenink perste deze week zijn skiff naast die van een andere grootheid, de Duitser Zeidler.

Broenink heeft een sterk lijf, maar is ook ijzersterk in zijn hoofd. In 2016 werd hij in zijn skiff afgeduwd in Luzern. Hij kon het eigenlijk nog nauwelijks in die smalle boot uit de voeten. Achteraf mag hij blij zijn geweest dat hij niet is omgeslagen. Maar het ging steeds beter tijdens dat toernooi. zelfs magistraal. De beginneling werd vierde. Ongekend.

Eigenlijk begon toen de ellende. Die soloprestatie kon hij maar niet evenaren. Het betere C-finalewerk werd het in de skiff. Vooral met een zuchtje wind. Hij heeft ervan gebaald. Broenink heeft net als iedereen recht op dromen. De Njordman is de enige die in de voetsporen van Jan Wienese kan treden, maar skiffen werd een nachtmerrie, zeker met een rimpeling in het water. Tot de EK van dit jaar. Hij vocht zich naar zilver. En je hoeft niet noodzakelijkerwijs coachcursus vier te hebben gevolgd om te kunnen zien dat het nog harder kon. Vandaag zou hij een medaille kunnen pakken. Het goud lijkt voor Zeidler te zijn voorbestemd.

B-finales
11:42 u mannendubbeltwee
12:06 u vrouwenacht
12:18 u vrouwenskiff

A-finales
13:40 u Roos de Jong en Lisa Scheenaard
14:12 u Holland Acht
14:46 u Stef Broenink

Alle uitslagen lotingen en de livebeelden verschijnen hier.