Emke legt lat hoog: ‘tevredenheid bij goud dubbelvier én acht’

Kort

Interviewer Koos Bauman (Dagblad van het Noorden) had een interessant gesprek met Mark Emke. De bondscoach van de mannen zei bijvoorbeeld dat voormalig lichtgewicht Bjorn van den Ende een van de betere technische roeiers aan boord is van zijn Holland Acht. Een sterkere vervanger met dezelfde technische vaardigheden zou er volgens Emke in Nederland niet zijn.

Ondank dat de laatste jaren de trainingsinvestering in de fysieke capaciteiten van zijn bemanning flink toenam, hebben twee van de sterkste roeiers van de acht hun trainingen grotendeels buiten Nederland afgewerkt, onder leiding van een andere coach. Het gaat om de in de Verenigde Staten studerende Simon van Dorp en Maarten Hurkmans die recent door Emke ten bate van de Holland Acht zijn ingelijfd.

Piepersnijder
Bauman schuwde het niet om het trainingscentrum van ploegsponsor Red Bull aan de orde te stellen. Hij stelt dat het hoofd ervan – Bernd Pansold – een omstreden reputatie heeft als gaat om doping in zijn DDR-periode. Emke is klip en klaar over de werknemer van de bondssponsor: “Ik vind het een rare piepersnijder met dubieuze ideeën.”

Goud & goud
Verder zegt Emke dat hij bij de aanstaande WK tevreden is als zijn Holland Acht en de dubbelvier goud winnen. Daarmee zou de kwalificatie voor de Olympische Spelen (uiteraard) zijn gewaarborgd. Daarvoor moeten de ploegen de A-finale halen, de achten moeten daarin niet laatste worden. Dan is de (vaar)weg richting Tokyo vrij.

Het complete DVHN-artikel is hier te lezen.