U23-boten aan goede kant van de streep, vandaag eerste finale

Dagprogramma

Gisteren was het in Varese nagelbijten. Bij de halve finales en herkansingen van de U23-boten viel het na spannende races grotendeels de goede kant op. Nadat al twee ploegen (W4x en W8+) de finale hadden gehaald, kwamen daar nog drie boten bij. Alleen de W2x zien we terug in de B-finale.

Maak de roeijournalistiek mede mogelijk. Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Lichtgewichten
Hidde Lycklama en David van Velden roeiden een stabiele race in de halve finale van de lichtgewicht dubbel. Achter favoriet Italië eindigden zij keurig als tweede vlak voor Spanje, maar met een ruime marge ten opzichte van de nummer 4. Lichtgewicht skiffeuse Phaedra van der Molen bereikte in een sterk veld ook de eindstrijd. De roeister van De Amstel kon zelfs even in het kielzog blijven van de Griekse topfavoriete Evangelia Anastasiadou. Ook zij moest Italië uiteindelijk voor zich dulden, maar had een ruime marge met de nummer vier uit Groot-Brittannië.

Finales
Spannender maakte het de mannendubbelvier. Met een uitgekiende raceopbouw schoven Lucas Keijzer, Ies Wiersma, Willem Stoop en Jelle Bakker in de laatste 500 meter over de snel gestarte Britten – nota bene een van de favorieten voor de titel. Dat maakte het totaal aantal finaleplaatsen voor de Nederlandse equipe op vijf. Vandaag kan daar met Wietse Morreau nog een zesde aan toegevoegd worden. Opvallend genoeg worden vandaag ook al de eerste finales geroeid. Voor Nederland meteen wellicht de belangrijkste met de vrouwendubbelvier die eerder deze week de voorwedstrijd won in de snelste tijd van het veld.

Meisjes
De meisjesvieren die gisteren voor het eerst van start gingen hadden wisselend succes. De dubbelvier met Minou Bouman, Teuntje Mollee, Lina Schwartz en Amélie Carrière begon hun race voortvarend en lag de eerste 500 meter aan kop. Roemenië en Polen bleken in het tweede deel net wat sterker, maar gelukkig was de derde plek voldoende voor een rechtstreekse halve finaleplek. De boordvier met Merle Combé, Luna Kuiper, Liza Kooij en Demi Straathof eindigde als vijfde en zal vanochtend vroeg de herkansing roeien.

Vanaf vandaag zijn de wedstrijden live te volgen met beelden via Worldrowing.

U19
9:10u herkansing meisjesvierzonder
9:55u kwartfinale jongensdubbel
10:15u kwartfinale Klaas Baud

U23
10:35u halve finale Wietse Morreau
12:45u A-finale Vrouwendubbelvier