Tweede mannenboordvier wint in Ratzeburg

Wedstrijden

Een vier met de gebroeders Rienks, Sander de Graaf en Freek Robbers zegevierde afgelopen weekeinde tweemaal bij internationale wedstrijden in het Noord-Duitse Ratzeburg. Een Duitse U23-boot eindigde beide keren op respectievelijk ruim drie en twee seconden achterstand op de tweede plaats.

In de voorwedstrijd van zaterdag moest de bondsvier zich nog hun meerdere erkennen in de Duitsers, die bij afgelopen WK onder 23 jaar op een vijfde plaats waren geëindigd. Wel kwam het Nederlandse kwartet in die race tot een prima tijd van 5:56,02. De wedstrijden werden zaterdag geteisterd door de wind, een groot deel van het programma werd afgelast en op zondag verroeid.

Hiërarchie
Oorspronkelijk gold de vier met Vincent Klaassens op de plek van Robbers als eerste boot van de mannenvieren. De tweetjes van Klaassens/De Graaf en Rienks/Rienks eindigden ook als tweede en derde bij de nationale kampioenschappen. Na Duisburg veranderde de hiërarchie. Een vier met Mitchel Steenman, Michiel Oyen, Jan van der Bij en Nelson Ritsema kon daar betere resultaten overleggen en mocht afreizen naar de Europese kampioenschappen in Luzern, alwaar zij als twaalfde eindigden.

Selectie
Ondertussen verloor slagman Klaassens zijn plek aan Robbers, al kwam laatstgenoemde uiteindelijk op de boegpositie terecht. Omdat het EK-ticket al vergeven was aan de andere boot, richtte deze vier van bondscoach Willem Jan de Widt zich op de Ratzeburger Ruderregatta waar normaal gesproken veel Oost-Europese landen en U23-ploegen op af komen. Hoe de selectie nu verder gaat is nog onduidelijk. Amerika-gangers Simon van Dorp en Maarten Hurkmans stromen momenteel ook in bij de boordselectie.