Turkse Dogus Koker mag NK niet starten: ‘het kan toch geen kwaad?’

Achtergrond

Hij roeit al acht jaar bij Vidar en nu wil hij niets liever dan tegen zijn grootste Nederlandse concurrenten racen. Al drie jaar op rij probeert Dogus Koker zich in te schrijven voor de Nederlandse Kampioenschappen, maar dat wordt niet toegestaan. Volgens de KNRB is de reden heel simpel: er kan en mag geen dispensatie worden verleend. Koker zal om deel te kunnen nemen Nederlander moeten zijn.

[su_quote]Meedoen aan de NLroeiverkiezingen? Word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt![/su_quote]

Hij komt uit Turkije. Toen hij naar Nederland verhuisde, werd hij lid van Vidar. Al snel bleek hij talent voor roeien te hebben. Hij belandde in de eerstejaarsacht, en het jaar daarop won hij met zijn ploeg het developmentveld. Vervolgens roeide hij in 2015 voor het Turkse nationale team, terwijl hij in Nederland woonde. Hij werd Turks skiffkampioen. Ook nam hij tweemaal deel aan de WK tot 23 jaar onder Turkse vlag, hij werd in 2016 17e in de skiff. Daarna stapte hij uit zijn nationale team om zich te focussen op zijn studie.

Vergeefs
Hij schreef zich in voor het NK maar hoorde dat het niet door mocht gaan. ‘‘Mijn vriend Francesco Fossi had hetzelfde probleem. Hij zou met Robert Lücken starten, maar dat mocht ook niet van de KNRB. Zij trainden al een maand samen en dat werd ook last-minute afgezegd. Lücken kon daardoor ook niet deelnemen. Het jaar daarop waagde Koker toch weer een (vergeefse) poging zich in te schrijven. Afgelopen jaar probeerde Koker het zelfs voor een derde keer.

Geen kwaad
Hij begrijpt dat hij voor deelname een Nederlands paspoort zal moeten regelen. ‘‘Daarvoor moet men minimaal vijf jaar in Nederland verblijven. Maar studentenjaren tellen slechts voor de helft mee, en mijn oriëntatiejaar telt helemaal niet mee. Ik moet dus nog twee jaar in Nederland werken voor ik een paspoort kan aanvragen. Maar mijn punt is dat het toch geen kwaad kan als mensen zoals ik mee zouden doen. Ik voel me Nederlands, leer de taal en woon hier met mijn Nederlandse vriendin. Ik heb al aan 100 wedstrijden in Nederland deelgenomen. Roeiers als Koen Metsemakers skiffen nationaal enkel deze kampioenschappen. Als ik een goede roeicarrière wil opbouwen moet ik tegen de grote jongens strijden.’’

Regels
IJsbrand Haagsma, bestuurslid van de KNRB reageert: ‘‘De bepalingen over het Nederlands Kampioenschap zijn geregeld in het Huishoudelijk Reglement van de KNRB. Het bestuur van de KNRB kan alleen vrijstelling verlenen van de bepalingen in het Reglement voor Roeiwedstrijden. We kunnen en mogen in dit geval geen dispensatie verlenen. We hebben de individuele case van Koker daarom ook nooit inhoudelijk besproken. De regels voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap die zijn vastgelegd, zijn zodanig geformuleerd dat alleen degene die gerechtigd is, conform de regels van de FISA, om Nederland te vertegenwoordigen op een FISA-kampioenschap ook mag deelnemen aan velden waar gestreden wordt om het Nederlands Kampioenschap.’’ Volgens Haagsma heeft Vidar daarover al meermaals uitleg gekregen.