Trainingskampen in de kou, en Head voor de Heineken

Column

Op het Nederlandse water wordt weer druk geroeid. Wel waren het de afgelopen weken vooral junioren, en veteranen, want veel studentenploegen waren op trainingskamp in Zuid-Europa. Hoofdzakelijk in Spanje en Portugal. Destijds begonnen we als roeibond met het in de winter zenden van topploegen naar Spanje omdat er dan geroeid kon worden en daar geen ijs was. Ik vond het dit jaar bijzonder om van veel kanten te horen dat het in Spanje koud was en er ook op een aantal plekken sneeuw lag. Dan denk ik ‘daarvoor ga je dan in Spanje trainen?’ Je verwacht daar immers geen sneeuw.

Het is op zich fijn dat corona zo goed als verdwenen is en er ‘gewoon’ geroeid kan worden. Dat is voor iedereen een opluchting. De winterwedstrijden van Proteus-Eretes in Delft zijn geweest, wel met veel wind. En nu gaan op naar de Head en Heineken. Daar gaat wel iets bijzonders gebeuren, want de volgorde is veranderd. Nu wordt eerst komende weekeinde de Head verroeid en het weekeinde daarna pas de vierkamp. Het zal de Head vast helpen aan meer inschrijvingen. Ik ben benieuwd hoe het met de Heineken gaat. Een evenement waarbij ik jaren heb mogen jureren. Ik hoop dat ook daar toch net als tot nu toe, een goede inschrijving zal zijn. De Varsity is al twee weken later en zit er dus dicht bovenop.

En daarna wordt het een vol roeiseizoen, er is nauwelijks nog een vrij weekeinde. De tijden zijn wat dat betreft veranderd. En weer kunnen roeien is fijn, dat geldt ook het roeien van wedstrijden, wel zullen er voldoende kamprechters moeten worden gevonden en legt het ook best beslag op de roei(st)ers en coaches en ook op de voor het wedstrijdroeien verantwoordelijke bestuursleden.