Topsport Academy moet Rotterdamse roeien duw in goede richting geven

Algemeen

Bij de Willem-Alexander Baan ontpopt een zogenaamde Topsport Academy. Bedrijven, overheden en talenten van allerlei leeftijden krijgen de mogelijkheid tot het volgen van verschillende trainingen. De Maascoach Thomas Notermans en junioren- en sb-coach Ronald Florijn trekken de kar.

“Deze baan leent zich uitstekend voor zo’n Academy”, zegt Notermans. “Het is er erg ruim opgezet, er staat een mooi en veelzijdig gebouw dat zich leent voor meerdere doeleinden en er zijn goede trainingsfaciliteiten.” Bij die doeleinden behoren vergadermogelijkheden en congressen voor bedrijven. Zij kunnen ‘heisessies’ via de Topsport Academy koppelen aan roeiclinics. De financiële middelen worden opgebracht door de bedrijven die zich aanmelden.

Papendal
Op verzoek geeft Ronald Florijn er een lezing aan bedrijven. Notermans ziet het als een soort Papendal in het klein. Bedrijven, talenten en faciliteiten voor topsport komen er samen. “De kracht zit in het creëren van een topsportklimaat in combinatie met het bedrijfsleven.” Dat zou de ideale combinatie moeten zijn om ook het roeien in Rotterdam beter te maken. “Roeien levert op zichzelf financieel niets op, zonder bedrijven geen roeiers”, stipuleert Notermans.

Roeibond
Hoewel Florijn ook bondscoach is, staat dit project geheel los van het programma van de roeibond. Florijn zet zich uit zichzelf voor de Academy in. “Wel faciliteren we trainingen voor het RTC Zuid-Holland”, antwoordt Notermans. Ook met de Technische Universiteit Delft werd samenwerking opgezocht. “De universiteit ontwikkelde bijvoorbeeld een ‘meetstraat’, waarbij van alles aan de boot gemeten kan worden en optimaal kan worden ingesteld, zoals dolhoeken.”

Topprogramma
Naast lezingen, een vergaderlocatie en clinics bieden, wil Notermans ook een topprogramma opzetten. “Roeitalenten krijgen de mogelijkheid om hier beter te worden. Daar zetten we ook breed op in, we werken samen met sportgeneeskunde Rotterdam en vanaf maart zijn er wekelijks twee fysio’s actief bij de roeibaan.”

Talenten
Roeitalenten kunnen aankloppen bij de Academy en krijgen er coaching van, Florijn en Notermans. “We organiseren activiteiten voor talenten uit de regio. Door ze bij elkaar te zetten en samen te laten roeien kunnen ze van elkaar leren en samen sterker worden. Daarnaast plannen we een trainingskamp naar Varese met deze groep eind deze maand.”

Ergometer
Maar ook buiten de Willem Alexander Baan krijgt de Academy voet aan de grond. Notermans gaat bij verschillende Rotterdamse scholen langs om ze ergometerles te geven, waardoor leerlingen kennis kunnen maken met de roeisport. “In samenwerking met de gemeente Rotterdam willen we jaarlijks meer dan duizend leerlingen op school kennis laten maken met roeien. Het zou mooi zijn als we met twee busladingen naar de schoolroeikampioenschappen in Amsterdam kunnen deelnemen.” Tien procent van die leerlingen gaat buiten school door met roeien volgens de Rotterdamse coach.

Streven
Het streven is om drie bedrijfssessies per week te plannen, zo wordt de Willem-Alexander Baan flink gebruikt en het Rotterdamse roeien krijgt een flinke duw in de goede richting. Notermans: “Ook willen we de ontwikkeling van de roeicoaches faciliteren, want zij zijn de motor van alle roeiers die zij begeleiden.”