Column Helma Neppérus: ontwikkelen…maar hoe?

Algemeen

Het woord roeiparticipatie bestaat al een hele tijd en het komt ook voor in de begroting van de KNRB. Onze bond wil er ook meer aandacht aanbesteden en dat is een goed iets. Maar wat betekent het nou en wat gaan we doen?

Roeiverenigingen zijn druk aan het verbouwen omdat ze meer leden willen trekken en vooral ook leden willen vasthouden. Dat laatste is zeker goed. Krachtruimtes en ergometers kunnen stimuleren om te blijven. Leden kunnen dan gewoon meer doen. Wel zal de kernactiviteit toch roeien op het water blijven. En dan heb je water nodig en vooral ook boten. Bij een aantal verenigingen zie je echt dat de ruimte in de loods te klein is geworden. Of zoals in Utrecht het roeiwater te krap werd. Dan moet je dus gaan denken of er in hetzelfde gebied alternatief water te vinden waar nog wel ruimte is. Verder helpt het ook als de gemeente mee wil denken.

Ook kun je aan andere vormen van roeien denken, zoals coastal rowing, dat kan op sommige plekken heel goed, maar veel andere plekken lenen zich er niet voor. Dan kom ik weer bij het punt, hoe krijg je meer leden en houd je die ook vast.? Aan studentenroei(st)ers hebben we gelukkig geen gebrek. We zouden meer jeugd kunnen trekken en vooral ook die moeten vasthouden. We hebben wel aparte schoolwedstrijden, maar daar ligt denk ik toch ruimte om meer te doen. En dan moeten we ook denken aan aparte wedstrijden voor nieuwe leden, want in wedstrijdweekeinden zijn de Bosbaan en de Willem Alexanderbaan echt al overvol. Het roeien groeit enorm, maar laten we de groei ook proberen te krijgen in categorieën waar het nu stiller is en zorg dat je nieuwe roei(st)ers wat te bieden hebt.

En zorg dat roeien in de publiciteit komt. Want ook daardoor kunnen er weer nieuwe roeiers en roeisters komen. Ik schrijf daarom met plezier voor deze website.