Tijd voor verandering qua wedstrijdkalender

Column

Begin deze maand was in Zagreb de eerste World Cupwedstrijd van dit jaar. De deelname was in aantal bescheiden terwijl het toch om een officiële wedstrijd van de internationale roeifederatie ging. Landen lijken zich anders dan vroeger meer op trainingskampen te richten dan op wedstrijden om uiteindelijk te kunnen pieken op de wereldkampioenschappen.

In de jaren zeventig en tachtig toen het Oostblok nog bestond, deden aan de Koninklijke heel wat landen mee, ook de Sovjet-Unie en de machtige DDR. Nederland ging naar Duisburg of Essen en Luzern en zette zich vol in op de Koninklijke. Bij de Koninklijke kon ik tegen de Oostbloklanden roeien. En dat is achteraf gezien toch een bijzondere ervaring.

Er was ook nog de zogeheten drielandenwedstrijd met naast ons land Frankrijk en Duitsland. Trainingskampen waren er in de weken voor de wereldkampioenschappen. De budgetten voor topsport zijn daarna in veel landen verhoogd en er kwam meer ruimte voor trainingskampen, ook in de winter. Zo ging Nederland vanaf eind jaren tachtig regelmatig naar Banyolas. Ook kwamen er overal meer profcoaches.

Het roeien ging dus professionaliseren en dat is positief. Wel valt op dat de deelname aan wedstrijden minder werd. De Fisa – thans World Rowing – startte in de jaren negentig met de zogeheten worldcupwedstrijden, dat zou tot concentratie van topwedstrijden moeten leiden. Luzern is nog steeds een plek die eigenlijk alle landen trekt, maar voor verder hebben wedstrijden het moeilijk, ook de wereldbekerwedstrijden. Ook is er een Europees kampioenschap bijgekomen.

Ik denk dat we eens moeten kijken hoe we verder willen. Het is voor een roeifan fijn als je  de topploegen van Nederland toch eenmaal per jaar in ons eigen land kunt zien knallen. Nu mogen ze op de Koninklijke Holland Beker starten, maar dat mag in de toekomst beter in  het programma worden gepast. Ik zou er dan ook met andere landen afspraken over maken. Nederland start nu met heel wat ploegen in Duisburg, dus laat de Duitse ploegen dan maar weer net als vroeger naar de Koninklijke komen.