Bondscoach Thomas Notermans heeft betere juniorenWK’s van Nederland meegemaakt. Geen één van de oranje boten haalde zaterdag de A-finale. Maar hij gaat niet bij de pakken neerzitten. “Het is jammer dat het zo liep, maar het komt niet helemaal als een verrassing. Je ziet dat er steeds meer landen zijn met goede ploegen. Binnen de velden zitten de boten dicht bij elkaar. We hadden diverse ploegen die minder dan 10 seconden van de top zitten, alleen finishen daar tegenwoordig nog eens meer dan tien tegenstanders tussen. De tijd dat je met drie bootlengten voorsprong de B-finale won is voorbij”, aldus Notermans.
Veel van zijn ploegen hebben er volgens hem uitgehaald wat er op dat moment erin zat. “Je zou alleen willen dat het ook beter zichtbaar is in de uitslagen. Technisch was het eigenlijk best goed, daar lag het niet aan.” Hij legt de vinger op de zere plek. “We komen vooral fysiek tekort. Daar kunnen we echt wat aan doen. Het komt neer op meer samen trainen, en de betere roeiers met elkaar laten varen. Als we voorin mee willen doen, moeten we scherpe keuzes maken. En ervoor gaan. Dat is een korte samenvatting van het juniorenplan voor volgend jaar.”
Samen
Notermans hoopt op minstens veertig gezamenlijke trainingsdagen. “Het gaat er niet om dat we de jeugd willen losweken van de clubs, maar we willen door intensiever samenwerken het niveau omhoogstuwen. Onze tegenstanders zijn ook steeds verder aan het professionaliseren. Kijk maar naar het niveau van de Britten en de Italianen. Dat is ongekend hoog.” Volgend jaar is de WK in Canada. “Dat is een kostbare uitzending, maar ook een prachtige sportieve uitdaging. Een extra reden om het met elkaar – de verenigingen samen met de bond – beter aan te pakken.”
Windgevoelig
Over een jaar worden de Olympische Spelen op de Parijse baan gehouden waar nu dus de juniorenWK was. De organisatie zag zich genoodzaakt het programma van vijf naar drie dagen te krimpen vanwege de weersomstandigheden. “De accommodatie is prachtig, maar de baan is ook windgevoelig. Ze deden hun best door de slurven die in 2016 ook in Rio zijn gebruikt om op het water te leggen. Die braken de golfslag, maar dat pakte nu voor de naastgelegen banen beter uit dan voor de middenboeien. Dus dat hielp niet echt wat de eerlijkheid betreft. Volgens de Fransen staat de wind vaak dwars op de baan, met alle gevolgen van dien”, aldus Notermans.