Het heeft veel verenigingen en de roeibond de nodige inspanning gekost om van de gemeente of andere instanties toestemming te krijgen om weer te gaan roeien. Bij de Asser Roeiclub (ARC) werd bondsvoorzitter Rutger Arisz van stal gehaald om het roeien voor elkaar te krijgen. Maar bij De Waal in Nijmegen zit de boel nog op slot. NLroei sprak met vertegenwoordigers van Viking en De Laak.
[su_quote]Steun NLroei, doe mee aan onze crowdfunding, dat kan hier! [/su_quote]
In Utrecht zag het er lang naar uit dat de junioren niet op de geplande datum van 29 april konden gaan roeien. “Hoewel het vanuit de regering was toegezegd, moest hier de noodverordening nog worden aangepast. Daarin stond vermeld dat sporten op een openbare plek in georganiseerd verband niet mocht. Het leek erop dat dat niet op tijd aangepast zou worden en we nog even zouden moeten wachten”, zegt Guus Welter, wedstrijdcommissaris van Viking.
Ambtenaar
Gelukkig hadden de Utrechtse roeiers te maken met een ijverige ambtenaar. “Dinsdagavond is onze casus besproken in de vergadering van de veiligheidsregio. De volgende ochtend kregen wij meteen een mailtje dat we groen licht hadden. Gelukkig hadden we alles klaar staan en konden diezelfde dag nog twaalf roeiers beginnen. Vandaag volgden er weer acht.”
Handgel
Het vereiste protocol dat Viking heeft opgesteld, behandelt verschillende zaken. “Het is eigenlijk vrij simpel. Als je aankomt, is er een looproute uitgestippeld waarbij je eerst langs een potje handgel komt om te ontsmetten, dan je kleding ergens neerlegt, de boot pakt en gaat roeien. Bij terugkomst was je alles – ook de riemen – want vrijwel al het materiaal wordt bij ons dubbel of zelfs driedubbel gebruikt.”
Boetes
De regels worden volgens Welter strikt nageleefd. “Het scheelt dat echt iedereen staat te springen om weer de boot in te mogen en daar hebben ze veel voor over. Zelfs de grootste chaoten doen keurig wat de bedoeling is. We hebben dan ook nadrukkelijk gezegd dat er handhaving kan komen en dat als er iets mis is, we een groot probleem hebben. Eventuele boetes moeten ze zelf betalen.”
Voorbereidingen
Bij De Laak in Den Haag ging men nog niet het water op. “Toen 21 april duidelijk werd dat we mochten roeien, hebben wij twee dagen later in de online-bestuursvergadering meteen al het protocol vastgesteld. Dat is op zich vrij snel daarna goedgekeurd, maar wij hadden nog net wat meer tijd nodig voor alle voorbereidingen”, vertelt jeugdcoördinator Ivo van Kessel.
Kleedkamer
Morgen stappen op de Trekvliet in Den Haag een kleine veertig jeugdleden – variërend van wedstrijd- tot recreatieroeiers – voor het eerst weer in de boot. Om eenduidig te zijn, wordt er ook door de jongste jeugd alleen in skiffs of C1’s geroeid. “Dat zal nog wel een uitdaging worden, want er zitten roeiers bij met amper skiffervaring en je hebt – nu de vereniging is gesloten – natuurlijk liever niet dat er mensen omslaan. Maar we hebben besloten dat in geval van nood de kleedkamer even open kan.”
Proefronde
Ook in Den Haag zal vermoedelijk streng gecontroleerd worden op het protocol. “Het is denk ik vrij uitgebreid wat we hebben opgesteld, variërend van waar je je fiets moet stallen tot dat er slechts twee mensen per loodsgang mogen staan. En uiteraard enkele hygiëne-eisen. Er is ons verteld dat er zaterdag meteen misschien ook komt kijken hoe alles nageleefd wordt. We zien het echt als een proefronde om te kijken hoe alles loopt. De roeiers zullen vermoedelijk ook even moeten wennen.”
Bondsroeiers
Opvallend genoeg kregen de bondsroeiers gisteren pas groen licht van sportkoepel NOC*NSF en het RIVM om te gaan roeien. De roeiers mogen zowel de krachttraining op het Olympisch Trainingscentrum (OTC) als roeitrainingen hervatten. Dat laatste kan in zowel de skiff als met een vaste roeipartner in tweezonder of dubbeltwee, terwijl de regering als voorwaarde stelde dat er door topsporters 1,5 meter afstand in acht wordt genomen.