[update] Stef Broenink: “Ik heb een paar keer op de turboknop gedrukt”

Uitslagen

“Eerst goed weg zien te komen en dan doorschuiven. Dat was het plan”, zei Stef Broenink zojuist. Hij was tijdens de race verbaasd over zijn positie: “Blaas ik mezelf niet op?”. Maar hij ging onverdroten door. “Steeds drukte ik weer op de turboknop. Het was ongekend hoe goed het ging. Doorgaan leek me het beste. En heb steeds weer aangezet. Op het laatst kwam de Cubaan eraan. Ik was kapot, kreeg moeite met mijn coördinatie en moest hem laten gaan.”

Broenink baalt daarover een heel klein beetje, maar terwijl hij dat uitsprak, corrigeert hij zichzelf. “Achteraf dacht ik dat ik nog langer had moeten doorbijten voor brons, maar ik was op dat moment van de race al zo moe. Het had echt niet harder gekund”, aldus Broenink,

OKT
De man is verbaasd. “Dit had ik vooraf niet gedacht. En hij realiseert het zich nog niet: “Ik geloof niet dat het doordringt.” Desgevraagd wil hij wat kwijt over het Olympisch kwalificatie Toernooi, waar hij ontbrak. “Aan het begin van het jaar heb ik daarvoor niet gekozen. En ik heb erg veel geleerd van Varese en Brandenburg. Het is zinloos om nog op het OKT terug te kijken. Mijn coach Eelco Meenhorst had vooraf gezegd dat ik vooral van deze finale moest genieten. Dat is gelukt”, zegt hij lachend.

De sculler uit de overgangsklasse (hij was nieuweling af dankzij zijn overwinning bij de NK) werd door niemand minder dan Mahe Drysdale gevraagd of hij ook bij de Holland Beker zal starten.

[eerder bericht direct na finale:]
Stef Broenink heeft het onmogelijke gepresteerd. Hij werd vierde in zijn eerste wereldbekerfinale. De skiffeur kwam minder dan een bootlengte tekort voor brons.

Dat is een ongehoord knappe prestatie. Weliswaar kon hij nog niet met Drysdale en Synek mee, maar de geroutineerde Cubaan Fournier Rodriguez moest alles uit de kast halen om de Leidse leeuw achter zich te houden. Op zijn beurt verslaat Broenink mastodonten als de Brit Campbell en de Litouwer Griskonis.

Drysdale versloeg in een niet minder zinderende eindsprint Synek en pakte daarmee het goud.