Simon over U23selectie: ‘Met ergometerresultaten kan ik weinig’

Voorpagina

De selectieprocedure van de nationale SB-acht wekt verbazing. Nereuscoach Diederik Simon was het niet eens met de oorspronkelijke kandidatenlijst voor de WK en liet nog een extra aantal roeiers opdraven. Daarvan werden Michiel Oyen en Max Ponsen uiteindelijk geselecteerd.

De lijst met namen van boordroeiers die voor SBboordboten in aanmerking kwamen, is conform het bondsplan daags na de slotwedstrijden door bondscoach Marit van Eupen gepubliceerd. De coaches Willem Jan de Widt (Willem III) en Diederik Simon (Nereus) vonden de lijst incompleet.

Goedkeuring

“Het oorspronkelijke rijtje was vooral samengesteld aan de hand van ergometerresultaten”, zegt Simon. “Daar kan ik weinig mee, ik kijk vooral naar de roeitechniek, ervaring en roeiprestaties. Mij is gevraagd de ploeg bij de WK te coachen. Op mijn beurt heb ik gevraagd of een aantal roeiers aan de lijst kon worden toegevoegd. Ik mistte vooral een goede slag en een geschikte boeg. De bondscoach ging daarmee akkoord.”

Eerlijk

Hij heeft vervolgens eigenhandig de prioriteitsboot voor de wereldkampioenschappen onder 23 jaar geselecteerd, daarbij was Van Eupen niet aanwezig. Twee van de door hem toegevoegde roeiers belandden uiteindelijk in de boot. Simon vindt niet dat het er oneerlijk aan toe is gegaan.

Schoonheidsfoutje

“Het is echter wel een schoonheidsfoutje dat de lijst onvolledig was. Ook hadden de betrokken roeiers daarvan eerder op de hoogte gesteld moeten worden. Dat is een leerpuntje voor volgend jaar.” Hij wil hij benadrukken dat hij zijn eigen Nereuspupillen niet heeft bevoordeeld. “Uiteraard is het wel zo dat ik deze roeiers goed ken.”

Bondscoach Van Eupen is door NLroei benaderd over de selectie van de mannenacht jonger dan 23 jaar. Zij heeft nog niet inhoudelijk gereageerd.