Selecties junioren en U23 van start

Wedstrijden

Wie afgelopen weekeinde bij de Bosbaan was, zou zomaar kunnen denken dat er weer ‘normaal’ geroeid kon worden. Voor de junioren en de roeiers onder de 23 jaar zijn selecties gestart voor de Europese kampioenschappen. Tientallen roeiers en coaches togen hiervoor richting de Bosbaan. [su_quote]Maak NLroei mede mogelijk. Doe mee aan onze crowdfunding! Klik hier. Alvast bedankt! [/su_quote]
Vorige week maakte roeifederatie FISA bekend dat – met een slag om de arm – de Europese kampioenschappen voor roeiers onder de 23 jaar door zullen gaan. Deze wedstrijden moeten begin september in het Duitse Duisburg plaatsvinden. [update] Vandaag heeft FISA eveneens bekend gemaakt dat de juniorenvariant van dit toernooi ook doorgaat. Die EK staat voor 26 en 27 september gepland in het Servische Belgrado.

Ploegroeien
Gezien het feit dat het sein voor de onder 23 roeiers vooralsnog op groen staat, waren de selecties voor de junioren vorige week al gestart. De kans is immers groot dat FISA vandaag ook zal aangeven dat de wedstrijden in Belgrado door zullen gaan. Daarnaast konden junioren in tegenstelling tot alle seniorenroeiers bij verenigingen al enige tijd in ploegverband roeien.

Achten
Naast enkele kleine nummers waarvoor de roeibond al de sterkste junioren voor heeft geselecteerd, wordt er gemikt op twee achten als ontwikkelingsproject. Dit met name omdat ook de Coupe de la Jeunesse dit jaar is geannuleerd. Met de Europese kampioenschappen is er in elk geval nog één wedstrijd waar junioren ervaring op kunnen doen en dat wil de roeibond met beide handen aangrijpen.

Prioriteitsboten
Ook voor de EK onder 23 gaat de KNRB voor een flink aantal ploegen. Prioriteitsboten lijken vooralsnog twee dubbelvieren en bij de vrouwen ook nog de vierzonder, dubbeltwee en lichtgewicht skiff. De roeiers die voor deze boten in aanmerking komen, wonnen vrijwel allemaal al eerder medailles op mondiale titeltoernooien.

Toestemming
Daarnaast worden nog eens twee achten geformeerd en zijn op eigen initiatief ook twee lichtgewicht dubbelvieren opgestart. Alle roeiers die meedoen aan een bondsselectie staan op een lijst waardoor ook zij al toestemming hebben om in een ploeg te mogen roeien.