SB-roeisters winnen Hel: ‘Heel blij en trots’

Nabeschouwing

Het was gunstig roeiweer tijdens de Hel van het Noorden, die zijn naam dankt aan de doorgaans barre weersomstandigheden rond deze tijd van het jaar. SB-roeisters Fanny Bon (zwaar) en Iris Hochstenbach (licht) hielden beiden hun ervaren concurrentie achter zich te laten en waren de snelste skiffeuses.

Bon kwam afgelopen zomer na ruim drie jaar terug uit de Verenigde Staten. ‘‘Daardoor wist ik niet wie er hard zouden gaan. Ik had van tevoren rondgevraagd: wie moet ik verslaan? Voor de race kwam ik erachter dat Isabel van Opzeeland voor mij zou starten. Zij is het toptalent in de skiff van de afgelopen jaren onder de junioren,’’ vertelt ze.

Heftige strijd
‘‘Als ik hard zou starten, zou ze wel in mijn vizier komen. Toen dat lukte, wilde ik haar natuurlijk inhalen. Het werd een heftige strijd. Dat was heel leuk, maar daar boette ik later weer voor. Ik had haar in eerste instantie ingehaald, maar later liep ze weer op mij uit. Vlak voor de finish was ik kapot en kwam ik niet meer op tempo.’’ Bon was uiteindelijk positief verrast door haar resultaat. ‘‘Van Opzeeland en ik zijn allebei SB-roeiers maar wel nummer één en twee geworden, ook van het SA-veld. Dat is iets om heel blij mee en trots op te zijn.’’

Doe mee aan de crowdfunding van NLroei, dat kan hier. Alvast bedankt!

Minder concurrentie
Lichte roeister Hochstenbach kijkt ook tevreden terug naar de race, die voor haar een thuiswedstrijd was. ‘‘De weersomstandigheden waren perfect, wat dat betreft was het geen Hel te noemen. Het was dit jaar anders dan normaal omdat de bondsvrouwen niet meededen, dus er was minder concurrentie op het water. Maar natuurlijk moet je wel blijven racen, want ik had wel wat te verliezen. Technisch gezien hadden bepaalde stukken beter gekund, zeker de laatste kilometer verdiende geen schoonheidsprijs. Dat heb je met een race van zes kilometer. Niet elke haal is raak, maar er zaten goede stukken tussen’’, zegt de Gyaan.  

Alle uitslagen zijn hier te vinden.