Dubbelslag van Utrecht, het finishkanon knalde voor Orca en Triton: ‘bevrijdend’

Nabeschouwing

Ze hebben verschillende clubculturen, maar het zijn ook twee verenigingen waar men hard wil roeien ondanks belabberd trainingswater. De loodsgenoten Orca en Triton sloegen gisteren een unieke dubbelslag bij de oudste roeiwedstrijd van Nederland. De Varsityvloek lijkt er bij het aan het USC verbonden Triton helemaal af. 52 Jaar stond de club droog, terwijl de autonome buren van Orca in dat tijdperk vijfmaal de Oude Vier wonnen. Maar sinds 2019 is Triton bevrijd. De donkerblauwe club won nu zelfs tweemaal achter elkaar. Dat lukte ze alleen kort na de tweede wereldoorlog eerder. Orca won voor het eerst in 20 jaar weer een Varsity-hoofdnummer.

Slagroeier Pieter van Veen van Triton was superblij én trots. “Ik denk dat we de ultieme teamprestatie hebben geleverd. Onze voorwedstrijd was matig, in de finale hadden we een niet zo goede boei geloot. Tijdens het oproeien merkten we dat de wind wat was afgenomen. Dat gaf nieuwe moed”, zei de bondsroeier.

Skøll had naar zijn verwachting de kop genomen. “We wilden overlap houden en op de derde kilometer toeslaan. Het was mentaal zwaar, maar onze stuurvrouw Ellen Bijkerk gaf de juist calls. Op het laatst konden we er inderdaad overheen”, zei Van Veen.

Opgejaagd
Het roeien van Triton oogde wat rustiger dan bij het furieus gestarte Skøll. De donkerblauwen zetten de Ferrari-rode ploeg zwaar onder druk. Min of meer kon je een mishaal van de Amsterdammers zien aankomen. De snoek die werd geslagen was fors, de Skøllies verloren in een oogwenk meer dan een bootlengte, waardoor Triton ter hoogte van het toeschouwersterrein de leiding overnam.

Van Veen haalde zijn Varsity-overwinning binnen. Vorig jaar kon hij niet meedoen vanwege bondsverplichtingen in Italië. Hij zag vanaf een vliegveld op zijn mobieltje zijn maten de Oude Vier winnen. “Ik was blij voor ze en ook supertrots. En nu ben ik supertrots op deze ploeg. Die jongens achter me hebben een enorme winnaarsmentaliteit, dat heb je nodig”, aldus de reservist van de Nederlandse olympische equipe.

Finishkanon
Lydia Knevel zat bij Orca op drie. Ze begon met een kritiekpunt. “Waar was de voorbeschouwing van de Dames Vier op NLroei?”, zei ze kort na de winnende race, om gelijk te vertellen over het wedstrijdverloop. “Onze start was niet goed, maar we hadden veel vertrouwen in elkaar. We dachten: ‘het gaat ons niet gebeuren dat we dit gaan verliezen.” Triton was verrassend sterk. Omdat zij helemaal aan de overkant roeiden, konden wij niet goed zien of we voorlagen. Ik moet zeggen dat ik nog nooit zo hard een eindsprint heb geslagen. Het geschreeuw van de supporters gaf extra adrenaline, het kanonschot kwam als een bevrijding”, aldus Knevel.