Roeibaan OS Brisbane 2032 weer over 2000 meter

Kort

Roeiliefhebbers van de klassieke 2000 meter-afstand kunnen opgelucht ademhalen. Waar de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles noodgedwongen over 1500 meter zullen gaan, zal vier jaar later weer genoeg ruimte zijn om weer ouderwetse wedstrijden over twee kilometer te houden.

Dat blijkt uit een onderzoek door federatie World Rowing en de Australische roeibond naar de meest geschikte locatie voor het olympische roeitoernooi. De gezamenlijke conclusie is dat het stuwmeer bij de Wyaralong Dam zal worden aangewezen. Hier worden al roeiwedstrijden gehouden. Sterker nog: het is de enige roeibaan ter wereld waar 10 banen zijn uitgelegd. Ook blijkt uit een schets dat er op hetzelfde meer plaats zal zijn voor een aparte trainingsbaan.

Zuidoosten
In de buurt van de baan zou – los van het olympic village in de stad zelf – een apart olympisch dorp verschijnen. Vooral aan de toegangswegen en bereikbaarheid met openbaar vervoer zal nog gewerkt moeten worden. Het meer ligt ten zuidoosten van de stad Brisbane, ongeveer een uur rijden van het centrum van de stad.