Resultaat EK Racice: Vier keer zilver, twee keer brons

Algemeen

De vrouwenequipe heeft goede zaken gedaan bij de EK in het Tsjechische Racice. Vier keer werd vandaag een oranjeploeg gehuldigd. Vier keer waren het vrouwen en vier keer werd een zilveren medaille om gehangen. De mannenacht compenseerde de vrouwenbuit enigszins, door op het nippertje brons te winnen. Gisteren was er al brons voor de vrouwen vierzonder.

Marieke Keijser en Ilse Paulis maakten het spannend in de dubbeltwee bij de lichte vrouwen. Het scullkoppel opende op de vijfde plaats. Pas na 1500 meter gingen ze vanaf positie vier aan. Het Poolse duo was hen drie seconden te snel af, maar de eindsprint van de Nederlanders was goed genoeg voor het zilver. “Ik denk dat dit het best is dat we konden, het was een fenomenale race”, tekent de FISA op uit de mond van Paulis.

Tsjechen
Lisa Scheenaard en Marloes Oldeburg keren met zilver huiswaarts. De dubbeltwee moest het ritme eerst nog even vinden, maar het tweede gedeelte van de race liep het duo uit op het veld achter hen. Een bootlengte voor de Nederlanders finishte, compleet onverwacht, de thuisroeiende Tsjechen met een ruime bootlengte voorsprong. Scheenaard en Oldeburg waren op hun beurt de rest met een bootlengte de baas.

Gevecht
De race van de vrouwen dubbelvieren was een lang gevecht om het zilver. De Duitsers waren van begin tot eind het snelst. De Nederlanders, de Britten en in eerste instantie ook de Polen verdeelden in een onderlinge strijd het zilver en het brons, in het voordeel van Olivia van Rooijen, Inge Janssen, Sophie Souwer en Nicole Beukers. De Britse ploeg veroverde brons.

Vrouwenacht
De vrouwenacht opende net buiten het podium op de vierde positie, maar gestaag klom het octet omhoog ten opzichte van de concurrentie. De opmars stopte toen ze tweede lagen. Ook zij gaan met Europees zilver om de nek naar Nederland en moesten hun meerdere erkennen in Roemenië.

Mannenacht
De mannenacht staat bekend om zijn sterke eindsprint en dat leverde hen ook vandaag een medaille op. De ploeg van Emke droeg gedurende minstens een kwart van de race de rode lantaarn. Vervolgens haalden zij boot na boot in en finishten als derde. Grootmacht Duitsland was oppermachtig in dit boottype. Polen behaalde het zilver.