Marieke Keijser: “Dit geeft een enorm goed gevoel”

Algemeen

Op de dag dat het Nederlandse voetbalelftal ‘zelfvertrouwen tankte’ (3-0) tegen Georgië (nummer 91 van de wereld), deed de vloot van Verdonkschot dat bij de laatste wereldbeker van het seizoen. De olympische roeisters benutten de wedstrijden in Sabaudia bijna allemaal goed. Ilse Paulis en Marieke Keijser vestigden in hun dubbeltwee zelfs een nieuw wereldrecord: 6:43,79. En dat is hard, heel hard zelfs. Zo staat het dubbeltweerecord voor zware vrouwen op 6:37,31. De roeisters zijn er superblij mee. Luzern had de ploeg voorzichtigheidshalve laten schieten, maar gisteren stonden het duo er.

Het enthousiasme van Keijser is groot. “Dit geeft een enorm goed gevoel. Ilse is van de data, zij had het er van te voren over dat we heel snel konden zijn. Ik zei tegen haar “ik houd de boot recht, ga jij maar racen“, aldus de kersverse wereldrecordhoudster, met een knipoog. “Het water was door de meewind best wiebelig. Maar het ging heel goed, we gaan altijd van onze eigen kracht uit, vandaag ook zonder dat de tegenstanders heel veel druk zetten, gingen we hard. Dat geeft extra vertrouwen”, zei Keijser tegen NLroei.

NLroei verslaat de roeisport, op vele fronten. Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!

Mannen
De vierzonder en de dubbeltwee pakten ook goud, en scherpten Nederlandse records aan. Sophie Souwer soleerde naar een degelijke tweede plaats in een knappe 7:30. De dubbelvier had na een minder optreden in Luzern, gisteren weer aansluiting met het podium, want vierde. Maar richting Tokyo is er bij deze ploeg ook naar eigen zeggen nog werk aan de winkel. Mede dankzij de gouden medaille van lichtgewicht Martine Veldhuis stond Nederland achter het gastland tweede op de lijst van medaillewinnaars. Tussen al het geweld van vrouwen, vielen de goede prestaties van Van Lierop en Van Kuijk (vierde in de dubbel) en van Lipman, Adema, Bezema en Talsma minder op. Dat ongestuurde kwartet werd zondag vierde. Er is geen Nederlandse vierzonder die dit jaar een hogere klassering bij een wereldbeker boekte. Op het water van Gavirate won paraskiffeur Corné de Koning gisteren in recordtijd goud.

Alle uitslagen van de derde wereldbeker van dit seizoen zijn hier te vinden.