René Mijnders: van nachtmerrie naar wensdroom

Achtergrond Voorpagina

Zijn schouder zal vandaag een tikje beurs zijn. Zoveel klopjes mocht René Mijnders er gisteren op ontvangen na het spectaculaire optreden van zijn vier in de halve finale. Een toegangsbewijs tot de Olympische Spelen is de eerste buit van zijn mannen.

Aiguebelette – Mijnders was ernstig ziek, zag zijn einde snel naderen en herstelde wonderwel. Dat is de korte versie van zijn levensloop in het laatste anderhalf jaar. Dit seizoen staat de roeimagiër er weer. En hoe.

Het coachen van de mannenvier is genieten voor Mijnders. Zijn ploeg presteert opmerkelijk goed en lijkt gespecialiseerd in het winnen van halve finales op belangrijke toernooien.

Strijd aangaan
“Het is een heerlijke ploeg om mee te werken. De mannen zijn kritisch op elkaar, maar uiten dat wel constructief. Ik ben dankbaar dat ik deze ploeg kan en mag begeleiden. Ook al zouden ze achteraan in de B-finale varen, ik zou er toch plezier in hebben. Maar uiteraard is het fantastisch dat de kwalificatie voor Rio binnen is en hier de strijd om de medailles kan worden aangegaan”, aldus Mijnders.

Gedreven
Mijnders is en blijft gedreven. Dat hoort bij zijn persoonlijkheid. Precies 30 jaar geleden was hij coach van een combinatie van tweede- en derdejaars zware mannen van Orca en Triton. Mijnders begeleidde ze dagelijks vol overgave en sleutelde mening uurtje aan hun boten. Gisteren wreef hij in de ochtend minstens een half uur lang met dezelfde toewijding en precisie zijn vier (de boot) in met zeep.

René Mijnders poetst de boot van de M4-.
René Mijnders poetst de boot van de M4-.

Succesvolste
Ondertussen is er veel gebeurd in zijn leven. Zo werd hij de meest succesvolle coach van alle Nederlandse sporten als het gaat om de olympische medailles. Van 1988 tot en met 2008 was hij elke editie nauw betrokken bij minstens één medailleboot.

Clichés
En de vader van twee jonge kinderen werd dus ziek. Het was een inktzwart dal, hij vocht zich eruit. “Alle bijbehorende clichés kloppen. Ik geniet nu veel meer van de kleine dingen, laat gedoe gemakkelijk van mij afglijden.”

Oplossingen
Gedoe heeft hij niet met zijn ploeg. Het ging wel om een uitdaging. Zo verschillen de heren aanmerkelijk in lichaamslengte en dat is ook nog eens ongelijk verdeeld over de boorden. “Dat was uiteraard opvallend toen ik ze de eerste keer zag roeien, tegelijkertijd borrelden er in mijn hoofd direct technische oplossingen op.”

Knipoog
De mannen van zijn droomploeg leren snel. “Eigenlijk moeten ze er in Tokio bij de Olympische Spelen pas staan, daar zijn ze jong genoeg voor. Dus dat wat ze in de halve finale lieten zien, kan worden gezien als veel te vroeg pieken”, zegt Mijnders met zijn onmiskenbare knipoog.

Helpen
De afvallers van de acht vormen met Mijnders plotseling een succesploeg. Dus is het niet zo vreemd als dit succes naar meer zou smaken. Hij vindt het echter prima zoals het gaat. “Mark Emke is de hoofdcoach, binnen zijn team helpen we elkaar. Zo gaan we met elkaars ploegen mee en geven feedback. Ook met de lichte vier. Ik heb een tip voor je: die jongens versloegen bij een sparsessie op de laatste dag van het trainingskamp mijn zware vier. Houd ze in de gaten.”