Rap maar roeihufterproof: innovatie van Friese bodem

Kort

Kunnen jullie een roeibare Hummer bouwen voor onhandige eerstejaarsstudenten en comporoeiers?“, zou Diederik Simon ooit aan Alex Wiersma van Roeiwerf.nl hebben gevraagd. De botenbouwer ging erover nadenken. Maar dat niet alleen, hij praatte vooral met talloze clubroeiers, maar ook met Rijnroeiers uit Duitsland. Zo inventariseerde hij een wensenlijstje voor verbeterpunten.

“Velen vroegen om een lage instap. De Duitsers wilden de riggers graag iets hoger. En iedereen wilde de rompvorm behouden waarmee een hoge snelheid kan worden ontwikkeld. Logisch, want ze wonnen er al vele wedstrijden mee”, zegt Wiersma.

Hij somt de noviteiten op. “De oude boordflens en spanten bleken voor sommige verenigingen veel onderhoud te vragen, waar ze geen mensen voor hadden. We gingen niet over één nacht ijs en hebben nu een nieuwe versie met lage instap, vleugelriggers, enorm sterke boorden en een spantloze bouw. De looks van een Hummer hebben de boten gelukkig niet gekregen, maar qua degelijkheid moet dit ontwerp de goedkeuring van de heer Simon kunnen wegdragen”, aldus de Fries.

Roeiwerf Wiersma maakt de boten in de volgende smaken: C1, C2x-, C2x+, C3x+. Vanaf januari ’24 ook als C4+/x+.