Oranje terug bij Olympische Spelen

Kort

Vandaag wordt de Nederlandse olympische ploeg op Papendal gepresenteerd. Volgens de Volkskrant gaat het om 130 vrouwen en 108 mannen. Het zou voor het eerst zijn dat er meer Nederlandse vrouwen dan mannen worden afgevaardigd.

Bij het roeien is er een ander beeld. Er starten 15 roeisters (inclusief stuurvrouw Ae-Ri Noort) en er zijn 19 mannelijke bemanningsleden. Er kunnen nog extra roeisters worden bijgeteld als de reservetwee zonder stuurvrouw aan de start mag verschijnen.

Oranje
De algemene bondsdirecteur Monica Visser presenteerde al de kleding waarin de roeiers en roeisters de olympische arena gaan betreden. Niet alleen tot genoegen van bijvoorbeeld televisiecommentatoren is het lycrapakje uitgevoerd in een unieke en tevens herkenbare kleur: oranje.

Leeuw
De ontwerpers van sportkleermaker Lorini hebben zich uitgeleefd. Het pakje is speciaal voor de roeisport ontwikkeld en is enigszins eigenzinnig, want de olympische kleding van Nederland is doorgaans voorzien van een tulp, terwijl een leeuw (zonder roeiriem) het rugpand van de roeiers siert.

Roodwitblauw
Bij de WK in eigen land gaan de Nederlandse bemanningen straks in het roodwitblauwe hoofdsponsortenue van start, dat minder opvallende pakje is voorzien van oranje pijpuiteinden.