Project 2020 wordt gekopieerd in China

Algemeen

Het Project 2020 dat enkele jaren geleden door tweevoudig olympisch gouden medaillewinnaar Nico Rienks is opgezet, krijgt navolging in China. Volgens Rienks gaat oud-volleybalcoach Joop Alberda dit traject daar leiden en is er ook een rol weggelegd voor Sir Steven Redgrave.

“Anderhalve maand geleden werd ik benaderd door het olympisch comité van China. Ze hadden begrepen dat ik in Nederland een project had opgezet waarin atleten uit andere sporten met fysieke aanleg voor de roeisport succesvol waren getransformeerd tot roeisters. Dat wilden zij ook.” Project 2020 begon in het najaar van 2014 met het werven van lange vrouwen die liefst al in andere sporten actief waren geweest. Doel: een gouden medaille in de acht bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo.

Telefoons
Het leidde tot een gesprek in de Johan Cruijff ArenA waarbij ook zijn kompaan Rob Robbers aanschoof. “Het werd vrij serieus aangepakt. We moesten eigenlijk ook onze telefoon uitzetten en de SIM-kaarten eruit halen. Niet dat ik dat gedaan heb overigens, want ik heb verder niets te verbergen. Maar het kwam erop neer dat geld geen probleem was. Ze zien een sport waarbij twaalf olympische gouden medailles worden verdeeld en waarvan China er geen enkele pakt. Daar moest verandering in komen.”

Kandidaten
Rienks bedankte echter uiteindelijk voor de eer omdat van hem verwacht werd dat hij ook in China zou gaan wonen en leven. “Daar heb ik eerlijk gezegd geen zin in en zij wilden niet dat ik het op afstand zou doen. Ik heb toen Joop Alberda naar voren geschoven als mogelijke kandidaat om een dergelijk project onder de vleugels van Chinese olympisch comité te organiseren. Ze hadden zelf naast mij ook Steve Redgrave op het lijstje staan.”

Alberda
Alberda was in 1996 succesvol met de olympische mannelijke volleybalploeg in Atlanta. Later werkte hij op verschillende plekken in de Nederlandse sport. Zo was hij onder andere technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF en vergaarde hij later roem als zogeheten ‘bondendokter’. Hij ging aan de slag bij onder andere de Atletiekunie maar ook de KNRB. Na kritiek zou hij in het najaar van 2016 door de zwembond zijn ontslagen.

Redgrave
Onlangs kreeg Rienks het bericht van Alberda dat hij de klus in China zou hebben aangenomen. Alberda wordt tevens actief bij de organisatie van meerdere sporten, waaronder ook volleybal en schaatsen. Van vijfvoudig olympisch kampioen Redgrave hoorde hij bij de onlangs gehouden internationale wedstrijden in Essen, dat hij de roeitak op zich neemt. Inmiddels is het nieuws over Redgrave ook in Groot-Brittannië bekend geworden. Rienks beloofde Redgrave zo af en toe eens naar China gaan.