Parakampioene noemt Britse roeibond ‘eetstoornisfabriek’

Kort

Paralympisch skiffkampioene van 2016 – Rachel Morris – heeft in de documentaire BBC’s Panorama flink uitgehaald naar British Rowing. De 41-jarige roeister, die als tiener leed aan anorexia en boulimia, zegt geen hulp op dit gebied te hebben gekregen toen ze erom vroeg. Ook beweert zij dat er een serieus aantal roeiers uit de nationale equipe worstelen met eetstoornissen.

Dat laatste onderbouwt zij met verhalen over lichtgewicht roeiers die rare praktijken moesten ondergaan om op gewicht te komen. “Je hebt atleten die de ochtend voordat ze worden gewogen op een ergometer gaan zitten met een kachel op zich gericht en met zwarte vuilniszakken om hen heen. Dat wordt alom geaccepteerd. In mijn ogen is er dan sprake van een eetstoornisfabriek.” Morris meent ook gevallen te weten van roeiers die aan eetstoornissen zouden lijden.

Ontkenning
De Britse roeibond laat in een reactie weten de anekdote over de vuilniszakken niet categorisch te kunnen ontkennen en dat het best mogelijk is dat dit is voorgevallen zonder dat de coaches of de begeleiding op de hoogte waren. “Maar het is niet iets waar we actief kennis van hebben of aanraden. We erkennen dat lichtgewicht roeien kan leiden tot stoornissen met betrekking tot gewicht, maar elke roeier uit die categorie werkt nauw samen met zijn of haar coach, fysioloog en diëtist.”

Mafkees
Ook stellen zij dat zij slechts kennis hebben van één geval met betrekking tot een eetstoornis uit de afgelopen twee olympiades en dat deze persoon zo goed mogelijk is geholpen vanuit de bond. Morris stelde verder dat zij door iemand uit het begeleidingsteam ‘mafkees’ is genoemd en de ‘zwakste schakel van het team’ toen ze zich met bovenstaande zaken meldde bij de bond. Dit wordt uiteraard ontkent door British Rowing.