Oranje ten strijde: A-finales vanaf 10:16u via stream te zien

Dagprogramma

Nederland heeft vandaag theoretisch dertien kansen op goud, want evenzoveel A=finales. NLroei speculeert op de EK-edelmetaalmarkt en voorziet dat er in olympische bootklassen minstens driemaal en maximaal zes keer goud wordt verzilverd. Veel zal afhangen van de Holland Acht en de vrouwendubbelvier Een zekerheidje (voor zover dat bij sport bestaat) is het goud van de paralympische mixeddubbel.

De wedstrijden zijn via deze link live te volgen.

De startlijst van de A-finales

Niet-olympisch
Lichte skiffeuse Martine Veldhuis (10:16u) en de mixedviermet (11:01u) maken respectievelijk meer en minder kans op een medaille. (Vrijwel) zeker van de eerste plaats zijn Annika van der Meer en Corné de Koning (10:46u). Hun jacht op paralympisch goud hebben zij noodgedwongen een jaar moeten uitstellen

Olympische boten
12:01u Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek Deze verse ploeg heeft recent enige race-ervaring via trials opgedaan. Er werd van Rienks/Rienks en van Hendriks/Van de Kerkhof verloren, maar het driekampklassement werd ruimschoots gewonnen. De wonderlijke combinatie van een krachtpatser en een handige gevoelsroeier (tevens ex-coronapatient) pakt in Polen vooralsnog goed uit. Via een zwaarbevochten derde plaats werd in de halve een startbewijs voor de (hele) A-finale veroverd. Een medaille zou mooi zijn, een vierde/vijfde plaats is realistischer.

12:16u Lisa Scheenaard en Roos de Jong De Françaises en de Roemeense vrouwen lijken dit toernooi sterker. Maar deze Nederlandse vrouwen hebben in recordtijd een traditie van verrassen opgebouwd. Eigenlijk is het daarom zou het niet verbazen als als de oranje boot tussen die van Frankrijk en Roemenië wordt geduwd.

12:31u Stef Broenink en Melvin Twellaar Voor deze ploeg is corona een geschenk uit de hemel (of van een Chinese Sinterklaas). Want de mannen kunnen veel, maar ontberen samen ervaring. Een jaartje extra trainen is meer dan welkom als er in Tokyo uitgehaald moet worden. Vanmiddag zal de strijd naar verwachting vooral met Zwitserland moeten worden gestreden. Voor wat het waard is, gisteren won dat land de andere halve finale in een tijd die 1/100e van een seconde langzamer zou zijn geweest (er bestaat nog zoiets als een meetfout). Goud is zeker niet buiten bereik.

12:46u vrouwenvierzonder Heeft het boordkwartet vorig jaar WK-goud verloren, of zilver gewonnen? Bij dit EK heeft rivaal Denemarken de topvorm thuisgelaten. Nederland kan moet vanmiddag winnen.

13:01u mannenvierzonder De ploeg heeft al drie wedstrijd in de (stevige) benen. Tot dusver roeien de mannen een nuttig en vast leerzaam toernooi. Brons is een niet onrealistisch doel.

13:16u Ilse Paulis en Marieke Keijser zijn op elkaar aangewezen en samen goed bezig in hun dubbeltwee. Niets lijkt in de weg om bij dit EK het goud te pakken. De Italianen en de Roemeense vrouwen zijn aan elkaar gewaagd en gaan om de troostmedailles strijden. Of gaan deze ploegen in de finale voor een verrassing zorgen? Beide landen zijn bijzonder bedreven in het aloude ‘verstoppertje spelen’.

13:46u vrouwendubbelvier Deze ploeg kan veel, juist op beslissende momenten. Dat bewees de voorloper van deze ploeg bij de olympische finale van 2016. Carline Bouw zat er toen nog in, gisteren kondigde zij haar einde als topsporter aan, maar dat terzijde. Deze quadruple is snel, maar evenzeer opmerkelijk wisselvallig. Zilver moet vandaag te veroveren zijn.

14:01 mannendubbevier De rest van de wereld laat het wel uit het hoofd om alsnog in te zetten op de olympische dubbelvier. Zo indrukwekkend en vooral ongenaakbaar was het Nederlandse kwartet bij de WK. Ruim een (wedstrijdloos) jaar later is de ploeg van coach Meenhorst wederom ijzersterk en goed voor goud. De voorwedstrijd was indrukwekkend. Vandaag ligt er goud te wachten op de beste Nederlandse mannenploeg sinds de Holland Acht van 1996.

14:16u vrouwenacht Het zal moeilijk worden de regerend kampioenen (Roemenië) te verslaan. Duitsland is achter de oranje acht te houden, zo bleek tijdens de testrace. De ploeg van slag Karien Robbers heeft een missie: alsnog Tokyo halen. Deze EKfinale vormt een testcase. Zilver kan. En als het kan, dan moet het ook. Zo zal het ook gaan bij het olympisch kwalificatietoernooi.

15:01u Holland Acht Het keurkorps van Mark Emke is zo’n beetje de enige ploeg die de Duitse droom kan verstoren met een regelrechte nachtmerrie: het olympisch goud wegkapen voor de neus van de Deutschland Achter en dan vervolgens gaan hossen met Willem-Alexander (niet de baan, maar de Koning). De Holland Acht bleek vorig jaar bij de WK Duitsland te kunnen bedreigen. Maar bij de voorwedstrijd van vrijdag stak een oude kwaal de kop op: matig vertrekken. Dat zijn symptomen van een voorloper van corona: the Dutch Disease. Bij de ‘race om de boeien’ lag de Holland Acht vrijdag na 500 meter al twee seconden achter. Dat kan beter. Maar dat beseffen is geen garantie dat het dan twee dagen later vanzelf lekker loopt. EK-zilver is de ploeg toch wel min of meer aan de stand verplicht. Men zal in Roemenië daar anders over denken.

Nu je dit toch leest: het internationale roeien in de gaten houden kost tijd. En tijd is geld. Je kunt NLroei steunen door mee te doen aan onze crowdfunding. Dat kan hier. Alvast bedankt!