Oranje grotendeels goed op koers, achten via een omweg naar de finale

Algemeen

De vrouwendubbelvier gaat naar Tokyo. De scullsters wonnen de voorwedstrijd van de rivalen uit Polen én Duitsland en hebben daarmee de A-finale bereikt. Deze oranje boot kwalificeert zich daarmee als eerste voor de Olympische Spelen. Maar de ploeg van coach verdonkschot zal uit Linz een medaille mee willen nemen.

De mannenvierzonder won de herkansing en verwierf daarmee een goede uitgangspositie in de halve finale van later deze week. Het kwartet lijkt kans te maken op een plaats in de A-finale.

[su_quote]Geen NLroei zonder crowd funding! Support de onafhankelijke roei-journalistiek, dat kan hier. Bedankt!<[/su_quote]

Niet-olympisch
De lichtemannendubbelvier is een niet-olympische bootklasse, maar de Nederlanders die erin uitkomen liggen wel op medaillekoers. Vanochtend wonnen ze de herkansing en stomen daarmee door naar de eindstrijd. De mixedviermet (lees hier het interview met roeister Minxia Peddemos) deed ook goede zaken en bereikte de halve finales.

Achten
De achten gaan (nog) niet optimaal. De oranje mannen waren 0,84 seconde langzamer dan de winnende Britten en kwamen 0,34 seconde later binnen dan de Amerikanen. De ploeg van Mark Emke moet herkansen. De vrouwenacht bleef in de voorwedstrijd steken op de de vijfde plaats en zal ook een extra ronde moeten roeien.