Oranje armada vanaf 11:03 u los, met medaillekansen

Wedstrijden

Zes A-finales zijn er vandaag met Nederlandse boten. Het is één van de laatste kansen om de oranje vloot in actie te zien tegen hun aanstaande olympische opponenten. Twee medailles zijn een reële verwachting. Drie stuks zou een mooie meevaller zijn, een kwartet blikken is zelfs niet uit sluiten. Zes stuks is een (natte) droom cq. een illusie.

11.03 u LM 4-
Het was een winter en lente lang tobben met de ploeg van coach Jeroen Spaans. Gisteren was er via de herkansing eindelijk een concreet lichtpuntje, vandaag ligt de Aiguebelette-opstelling weer in de wereldbekerfinale. Europees en wereldkampioen Zwitserland zou niet te beschieten zijn, zeker niet met de steun van het thuispubliek, maar de versterkte bemanning van Nieuw-Zeeland zette de Zwitsers dit weekeinde op achterstand.

11.48 u M 1x
Stef Broenink heeft het geflikt: de beginnende skiffeur bereikte de eindstrijd van een wereldbeker. Nota bene die van Luzern. De Leidse leeuw wil er meer van maken dan een heroïsche strijd met de cameraboot. Een medaille lijkt voor hem onhaalbaar, aansluiting houden met de andere skiffeurs zou al fenomenaal zijn. De strijd om het goud gaat waarschijnlijk tussen Synek en Drysdale.

13:33 u M 2-
Roel Braas en Mitchel Steenman trekken ten strijde. Dan mag je er altijd wat van verwachten. Het koppel presteert bijzonder constant op hoog niveau en zit tegen een medaille aan. Vandaag kan duidelijker worden of brons in Rio een reële optie is, of dat er boven de vierde plaats een glazen plafond blijkt. Nieuw-Zeeland (Murray/Bond) lijkt een eeuwigdurend abonnement op goud te hebben afgesloten.

13.48 u W 4x
Het vlaggenschip van de vrouwen is de dubbelvier. Aan de driekleur kleeft een disclaimer: Bouw, Janssen, Beukers en Achterberg kunnen veel, behalve hard starten. En dat is een akelige beperking in de strijd om eremetaal. Vandaag kan de ploeg zich meten aan onder andere Duitsland. En wereldkampioen USA is er ook. Deze boot had de herkansing nodig om de finale te bereiken. Er lijkt in de Verenigde Staten een stoelendans gaande. René Mijnders heeft in de afgelopen weken de Nederlandse scullsters gecoacht. Janssen gaf aan blij te zijn met Mijnders’ Masterclass, de onbetwist beste coach van Nederland zal hebben gesleuteld aan de startfase. In de voorwedstrijd maakte de ploeg een goede indruk. Mocht Nederland in de finale niet uit de verf komen, is een lastminute-fusie met de vrouwenacht ernstig te overwegen.

14:03 u M 4-
De bemanning van de ongestuurde vier heeft de contouren van de gebroeders Dalton. En coach Mijnders lijkt op Lucky Luke, de stripheld schiet sneller dan zijn schaduw, coachfenomeen Mijnders ziet sneller dan wie dan ook hoe een ploeg technisch te verbeteren. Zijn kwartet ligt weer aan de start van de A-finale, alsof het de gewoonste zaak van de wereld(beker) is. Op een goede dag kunnen de ‘Dutch Daltons’ een medaille kapen. De voorwedstrijd werd al gewonnen.

15.03 u M 8+
Het vlaggenschip van de mannen heeft een flink bereik qua bandbreedte, de pieken zijn hoog, de dalen diep. En dat laatste is best gek voor een ploeg met een dergelijke signatuur. Zo was de eerste kilometer van de WKfinale belabberd, maar toen de mannen naar eigen zeggen de afterburner inschakelden, greep de Holland Acht op miraculeuze wijze het brons. Het voorseizoen van 2016 lijkt wat beter dan vorig jaar, maar de 750 meter van de vierkamp en de Hollandia waar de huis-tuin-en-keukenformatie van Diederik Simon nadrukkelijk bij bleef, staat ook in het geheugen gegrift. Nederland gaat de strijd aan met Duitsland. De vraag is of de Oosterburen aan het wankelen kunnen worden gebracht.