Oranje armada ongenaakbaar

Nabeschouwing

De drie bondsboten deden dit weekeinde op de Amstel wat ze moesten doen en wat er ook verwacht werd: winnen over alle afstanden. De mannen van de Holland Acht kregen Skøll tamelijk dicht in de buurt. Dat had te maken met de kwaliteit van de verenigingsploeg, maar er was ook iets met tape waarmee de vin/roercombinatie van de langste bondsboot was beplakt. Het plakband was los gaan zitten. Dat had een averechts effect op de bestuurbaarheid en de snelheid. Niettemin was de oranje acht met gelegenheidsslag Jacob van de Kerkhof superieur.

De vrouwenacht had vooral tegenstand van het team van Thames Rowing Club. De Britse vrouwen kunnen vanavond in een pub vertellen dat zij (bij de sprintafstand) op minder dan een seconde zaten van de Nederlandse vierkampselectie. Op alle andere afstanden was er echter een gapend gat. Ook de dubbelvier met stuurvrouwe Dieuwke Fetter was vele maten te groot. Een regenboogcombinatie – Saurus/Okeanos/Euros/Proteus-Eretes – was over alle afstanden de nummer twee.

Leuk
In het verleden werd er nog wel eens geklaagd over de deelname van bondsploegen aan een Amstelwedstrijd. Dat ging dan met woorden gepaard als “alsof Ajax nota bene ontnomen van zijn internationals het moet opnemen tegen het Nederlands elftal”. Dit keer was er geen wanklank op te tekenen. Vrijwel iedereen vond de deelname leuk, niet in de laatste plaats de bondsroeiers zelf. Men is het olympische wedstrijdseizoen goed begonnen.

Niet leuk
Ondanks de verschillende incidenten bij de Berlagebrug op zaterdag – waarvan het kapseizen van Argo in de roeiwereld viraal ging – waren er zondag geen zichtbare extra veiligheidsmaatregelen genomen. De veiligheidscoördinator van het evenement was niet bereikbaar voor commentaar.

Alle uitslagen van de 52e roeivierkamp staan hier.