Oranje achten overtuigen

Voorpagina Wedstrijden

De tweede dag van de Wereldkampioenschappen roeien bracht de Nederlandse equipe enig succes. Met name het optreden van beide achten was veelbelovend.

Voordat dit achten-geweld over het prachtige meer van Aiguebelette walste, was het eerst tijd voor de voorwedstrijden van enkele andere nummers. De wereldkampioenen Lisa Wörner en Mirte Kraaijkamp kwamen samen met hun ploeggenoten Marie Anne Frenken en Anne-Marie Schonk als eerste in actie in de lichte dubbelvier en plaatsten zich met een tweede plaats meteen voor de finale.

Alleen Groot-Brittannië bleek een maatje te groot. “Het ging naar verwachting en we zijn tevreden. Er moet nog wel wat meer in zitten maar we hebben nu drie dagen om lekkere halen te maken en de puntjes op de i te zetten”, liet slagroeister Frenken na afloop weten. Gezien de tijden zou een medaille binnen de mogelijkheden moeten liggen.

Verschalkt
Hun vrouwelijke collega’s in de zware dubbelvier mochten in een zware heat met onder andere Duitsland en Polen meteen flink aan de bak. Wereldkampioen Duitsland bleek te sterk en pakte de enige te vergeven finaleplaats. In de eindsprint werd wél Polen nipt verschalkt, wat een voordeel oplevert bij de loting van de herkansing van woensdag.

Assertiever
“Het was een mooie race. Woensdag gaan we het eerste deel zo laten en dan in de tweede 1000 meter nog iets assertiever en overtuigender varen”, aldus Nicole Beukers. In dit veld zijn er ongeveer acht kandidaten voor een finaleplaats, dus maakt het kwartet zich op voor een flinke strijd. “Het wordt spannend, maar we hebben vertrouwen”, zegt de roeister van Njord hierover.

‘Best oké’
De lichte mannen vier-zonder roeide naar een tweede plaats achter het sterke Zwitserland en werd verwezen naar de herkansing. Veel valt er over het resultaat niet te zeggen, hun vorm zal woensdag bij de herkansing pas echt getest worden. De ploeg twitterde na afloop zelf de woorden ‘best oké’ over hun optreden.

Luxe
Vlak daarna zorgde de vrouwen acht voor een kleine verrassing. Het octet nam in de heat met meervoudig wereldkampioen Amerika brutaal de leiding na 500 meter en stoomde ook in het middenstuk goed door. Achter de Verenigde Staten werd overtuigend de tweede plaats binnengehaald wat meteen voor een plaats in de finale zorgde. Groot-Brittannië en Europees kampioen Rusland werden ruim verslagen. Dat is een ongekende luxe. Er wordt door critici getwijfeld aan het dubbel starten in de twee zonder.

Focus
“We wisten dat deze race gelijk al super belangrijk was, dus we zaten er meteen goed op. Het waren goede halen met een lekker ritme” aldus Claudia Belderbos. De routinier waakte voor overmoed. “We zijn zeker blij maar de focus gaat snel op zondag.” Dan staat niet alleen een medaille op het spel, maar ook dat de eerste vijf ploegen zich direct plaatsen voor de Olympische Spelen.

Afstand
In de voorwedstrijd van de Holland Acht lagen na 1000 meter vier ploegen binnen één seconde maar in het tweede deel werd door oranje duidelijk afstand genomen van Rusland en het in Luzern nog verrassende Nieuw-Zeeland. Favoriet Groot-Brittannië werd niet meer achterhaald maar met de tweede plaats was het octet toch tevreden.

Ontspanning
“Dit was de beste race van het seizoen. We hebben de laatste weken veel getraind op ontspanning en dat er kwam goed uit. Vooral de tweede 500 meter was prima, daarna wilden we nog een extra stapje, maar dat was iets teveel op kracht”, aldus Boudewijn Röell.