Opluchting bij De Laak, maar medeleven met buren

Interview

Gesmolten regenpijpen. Dat lijkt na een eerste inspectie de grootste schade bij roeivereniging De Laak. Bij hun buren brak gisternacht brand uit. De hitte was intens, waardoor plastic door de stralingswarmte vervormde. Dankzij de gunstige windrichting en het adequate optreden van de brandweer bleef de roei-accommodatie gespaard. “Dat geldt helaas niet voor het bedrijf van onze buren. Op een rijtje boten na, is hun hele levenswerk verwoest”, zegt Eddy Middeldorp, voorzitter van de Haagse roeivereniging. Hij werd in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 4:15 uur door de politie gebeld. “Of ik met spoed kon komen, want brand.”

Een half uur later stond hij naar een zee van vlammen te kijken. “In de loods van de buren zijn motorboten opgeslagen, daar werd aan gewerkt, dus staan er ook gasflessen voor lasapparaten en zo. Het gaf in elk geval een enorm brand (redactie: kijk hier voor de filmbeelden en daar staat een artikel met o.a. de werfeigenaar). Zowel bij inspecties in de nacht als in de middag kon ik gelukkig constateren dat er dus op een paar gesmolten regenpijpen na, bij ons op het eerste gezicht geen schade was”, aldus Middeldorp.

Verdrietig
Maar hij leeft met de buren mee. “We kennen de familie De Haas al jaren, in een paar uur tijd lag hun bedrijf in de as. Het is enorm verdrietig. En dat is het ook voor de mensen die hun boot daar hadden opgeslagen. Gistermiddag probeerde een aantal booteigenaren via ons terrein een glimp van hun eigendommen op te vangen. Het werd zelfs zo druk dat de politie de boel met linten heeft afgezet. Er volgt ook nog een onderzoek naar de toedracht.”

Verkiezingen
Middeldorp kon melden dat er gistermiddag alweer geroeid kon worden. Hij moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als de wind de andere kant op had gestaan. “Onze loods is namelijk van hout”, aldus de voorzitter. Voor zijn vereniging en de studentenroeiclub Pelargos breken spannende tijden aan. De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en Middeldorp hoopt dat het nieuwe stadsbestuur een gunstig besluit neemt over een nieuwe accommodatie die de twee roeiclubs heel graag samen willen. Dat gaat om een gebouw van vooral steen en beton.