Op de ergometer heeft De Koning zijn gelijke nog niet gevonden

Interview

Hij moest diep gaan om de wereldtitel binnen te halen. Corné de Koning lag zaterdag het grootste deel van zijn twee kilometer achter op zijn tegenstanders, vertrouwde op zijn eigen fitheid en nam pas op ongeveer 3/4e deel de leiding in handen. De Zeeuw finishte in 6:56, dik 7 seconden onder zijn beste tijd ooit. Luctor et Ergo.


Steun NLroei, word donateur! Dat kan hier. Alvast bedankt!

Vele mannen halen die tijd niet terwijl ze beide benen over de hele sliding gebruiken. Pararoeier De Koning – nog geen 80 kilo, schoon aan de haak – roeit min of meer vaste bank en doorbrak niettemin de zeven-minuten-grens.

Opsteker
“Dat is nog maar één andere para-2-roeier gelukt. Ik ben er heel tevreden mee, want een bijzondere voorbereiding hadden we richting dit toernooi niet gedaan. We zijn namelijk net terug uit Sevilla, waar we vooral aan de techniek in de boot hebben gewerkt. Dus is het een mooie opsteker dat mijn vorm zo goed is, zelfs beter dan ooit als het om de ergometerscore gaat”, kijkt De Koning tevreden terug.

Toename
Om maar een term uit bobo-jargon te gebruiken, De Koning ziet zijn paraveld verdichten, op de ergometer kan nog niemand aan hem tippen, maar vooral op het water neemt de concurrentie toe. “Bij de WK hadden we een volledige A en een B-finale in het skiffveld, Op de ergometer zie ik toch ook steeds meer concurrenten. Het was voor mij dus echt even wennen dat ik niet gelijk voorlag. Dat is goed voor onze sport.”

Voorblijven
Allemaal leuk en aardig dat er steeds meer snelle para’s deelnemen, maar de Scaldisroeier wil met Annika van der Meer dit jaar paralympisch kampioen in de mixeddubbel worden. Dus is het zaak de toenemende concurrentie voor te blijven. In 2018 werd de oranje dubbeltwee nog fluitend wereldkampioen, vorig jaar vierden de Britten Whiteley en Rowles hun rentree op het hoogste niveau met het binnenhalen van de wereldtitel, oranje greep ernaast.

Klerks
Dus is er werk aan de winkel. Het Hollandse paraduo timmert fysiek flink aan de weg en is met coachgoeroe Jan Klerks de techniek aan het schaven en slijpen. Ze draaien twaalf trainingen per week en zijn daar een kleine twintig uur mee bezig. Het is allemaal nodig om straks in het land van de rijzende zon de gouden paralympische medailles op te halen. Een gunstig voorteken: Van der Meer bereikte in Parijs ook het podium.