Ongekende regen op komst: het barst los om 2:18 uur

Nachtprogramma

Uitstel, coronastress, tyfoons, nog meer uitstel gepaard aan nog veel meer coronastress, oranje paria’s en torenhoge verwachtingen. Het is een ongekende mix van elementen. Elk ‘dingetje’ afzonderlijk zorgt al voor een immense druk. Vannacht cumuleert het tot een climax. Zonder weerga. NLroei voorziet (een regen van) vijf medailles, met drie gerede kansen op goud. Uitgesproken vlaggenschip; de mannendubbelvier. NLroei verwacht een historische TV-nacht à la de eerste maanlanding, The Rumble in the Jungle en Turks Fruit (op VHS).

Steun NLroei, doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Bedankt!

Een laatste voorspellende blik op de velden.

02:18u Lisa Scheenaard en Roos de Jong zullen Roemenië van het goud willen houden. Dat is bijna niet te doen, maar ook die vrouwen kunnen een slechte dag hebben. Nieuw-Zeeland is ook sterk, de rest kan het oranje koppel aan. Brons zit er absoluut in (dat wil niet zeggen dat het achteloos wordt behaald), zilver lijkt het maximaal haalbare.

02:30u Melvin Twellaar en Stef Broenink kunnen samen de hele wereld aan. Als skiffende vlakwaterspecialist kon Broenink kon zich meten met de allerbeste roeiers van de wereld. Twellaar pendelde als jochie van 16 jaar tussen zijn school, roeivereniging de Hunze en het ouderlijk huis in Drachtstercompagnie: dagelijks 100 kilometer, op het fietsje. Samen zijn ze uitgegroeid tot de wereldtop in de dubbel. De finale wordt een match à deux met Frankrijk om het goud.

02:50u Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester gaan de Australische nieren proeven. De bijbehorende roeisters bleven tijdens de pandemie op hun eiland. De laatste directe onderlinge krachtmeting was de WK van 2019. De Aussies gingen met de titel aan de haal, Nederland moest tevreden zijn met zilver. Heeft Australië in Tokyo het beste laten zien in de voorronde? Het geelgroene kwartet had de grootste moeite met de Ieren. Dat geeft hoop. Op grond van die referentiewedstrijd wordt het goud of brons voor Nederland. Brons is een legering van koper en tin. Ook mooi, natuurlijk. Maar als je toch in één maand meer dan 120 coronatests moest ondergaan en geestelijk gefolterd werd via een (te) lange wachttijd, past eigenlijk maar een buit: het edelmetaal goud.

03:10u Jan van der Bij, Boudewijn Röell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema zijn in hun belangrijkste missie geslaagd. Namelijk de eindstrijd om de medailles bereiken. Het is vannacht de enige oranje ploeg waar geen medaille van wordt verwacht. Maar als je er toch bent: pourquoi pas een podiumpoging? Het oranje kwartet moet de Roemenen voorbij kunnen en dan opstomen naar plaats vier? Met veel geluk faalt er misschien een favoriet.

03:30u Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers gaan geschiedenis schrijven. En dan niet als de zoveelste Team-NL-ers die (letterlijk) de plank misslaan. Zet bij de bookmakers gerust uw vakantiegeld op deze ploeg. Alleen Italië (of een vijandelijke torpedo) kan roet in het eten gooien. Het is geen gelopen race, maar ook als het niet zo lekker loopt, gaat het nog altijd bijzonder rap.

3:50u Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers lieten in de voorwedstrijd zien dat ze hersteld zijn van een forse vormdip. Ze staan er in Tokyo weer, met (te) korte halen werd er heel hard geroeid. De detentie van hun coach Josy Verdonkschot in het ‘Corona Holland House’ kan ongekende krachten losmaken. De helft van de bemanning zat ook al in de dubbelvier die excelleerde door zilver te winnen bij de spelen van 2016. Op tegenstander China staat geen maat. Nederland moet afrekenen met oude bekenden om de prestatie van vijf jaar geleden te evenaren: (nog) regerend olympisch kampioen Duitsland en de Poolse vrouwen.

De nacht is vervolgens niet voorbij. Er zijn halve finales: 4:40u Paulis/Keijser en 5:10 u Van Sprang/Krommenhoek. Eurosport met Coen Eggenkamp als commentator zendt het roeien op TV vanaf 1:10u uit tot circa 3:30 u, mogelijk wordt dat verlengd. Daarna wordt er geschakeld naar Discoveryplus.nl waar de videostream is te zien. Alle toernooi-informatie staat hier, een handige startlijst staat daar.