NLroeiCast: ‘Daverend slotakkoord: als je er toch bent, waarom geen goud?’

Nachtprogramma NLroeiCast

Vannacht is alweer het slot van de olympische roeiweek. In de podcast (hieronder te beluisteren) wordt gespeculeerd over de kansen van de Holland Acht. En uiteraard wordt er teruggeblikt op de dramatische race van Ilse Paulis en Marieke Keijser. Er zijn twee startende boten; de skiff van Sophie Souwer en de acht van Holland. Kamprechter Tom van der Lelij start niet meer, want ook hij werd gisteren positief op corona getest en zit nu tussen vier (hotel)muren.

Steun NLroei, doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Bedankt!

2:05 uur start Sophie Souwer in de B-finale van de Olympische Spelen, de eindstrijd beginnend met een A was haar doel. Dus is het zaak deze race te winnen. De Amerikaanse Kohler zal dezelfde plannen hebben, evenals Carling Zeeman, dat is een Nederlandse die onder Canadese vlag vaart.

3:25 uur is het de beurt aan de Holland Acht om het toernooi af te sluiten. Halen de mannen van stuurvrouw Eline Berger de zesde Nederlandse roeimedaille binnen? En zo ja: welke kleur? Goud is niet uit te sluiten. De Emke Acht (de ploeg heeft vele benamingen) had een belabberd voorseizoen. Maar bij het toernooi van de waarheid werd de voorwedstrijd gewonnen.

Duitsland was in de andere heat (fractioneel) langzamer op het 1500meter-ijkpunt. Het is een reken-je-rijk-som, maar ook een houvast. Nederland rekende in de voorwedstrijd ook af met de latere nummers 1 (Nieuw-Zeeland) en 2 (Groot-Brittanïe) van de herkansing. De Britten kwamen daarbij beter uit de verf dan in de heat. Team USA zat bij de voorwedstrijd Duitsland op de hielen, maar kwamen de herkansing niet buitengewoon sterk door. Dat kan ook een strategie zijn geweest. Australië kon relatief gemakkelijk het zestal finaleboten compleet maken.

In tegenstelling tot de mannendubbelvier adviseert NLroei niet uw complete vakantiegeld op de Holland Acht te zetten als het om goud gaat, maar de helft kan (vrijwel) zeker bij bookmakers wat opleveren. Speltip: podium. Als Nederland de eerste 500 meter goed doorkomt, ligt het complete erevlot binnen bereik.

Afijn. Coach Mark Emke is de komende uren niet op zijn gezelligst, het hoort allemaal bij de zang-en-danstafrelen die moeten leiden tot een climax zonder weerga. Inspanningsfysioloog van de mannensectie – Jabik Bastiaans – slaagde er eerder in de fysieke piek bij de scullers briljant te plannen. Dat leverde zoals bekend goud en zilver op.

Eurosport doet weer verslag vanaf 0:45 uur, op World Rowing is alle verdere toernooi-informatie te vinden.