Ondanks de druk fier overeind: recordbuit met vier roeimedailles

Nabeschouwing

Er komt nog meer aan, maar de Nederlandse roeiers maakten al vier medailles buit. Goud voor de mannendubbelvier en dan nog tweemaal zilver – vrouwenvierzonder en mannendubbel – en er was brons voor de vrouwendubbel. Corona was in de aanloop de akelige stoorzender, maar op de eerste finaledag was de wind hinderlijk aanwezig. De topfavorieten in de dubbelvier hadden er ook last van. Dirk Uittenbogaard maakte een flink snoek. “Je moet er niet in blijven hangen en dat heb ik ook niet gedaan. Ik zag vanuit mijn ooghoek dat andere ploegen het ook lastig hadden. Dat gaf wel vertrouwen”, zei de boegroeier

Ondanks de enorme druk, bezweek zijn ploeg niet en maakte de favorietenrol waar. Ook de zilveren ploegen haalden eruit wat erin zat. En dat geldt eveneens voor Lisa Scheenaard en Roos de Jong. Er was maar één tegenvaller: de vrouwendubbelvier kwam niet uit de verf. Het bleek maar weer eens, bij de Olympische Spelen verschrompelen winstmarges en zit nooit alles mee. De Nederlandse armada heeft veel moeten incasseren, maar bleef fier overeind.

Steun NLroei, doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Bedankt!

Half
Ilse Paulis en Marieke Keijser moesten na de medailleregen hun halve finale roeien en dat ging niet helemaal van een leien dakje. het lichte duo bereikte via een derde plaats toch de eindstrijd. Voor Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek bleek hun halve een net iets te hoge drempel. Zij kwamen iets minder dan een halve seconde tekort voor een finaleplaats.

Om
In de loop van de ochtend werd het water in Tokyo steeds ruwer. Zo ruw zelfs dat de lichte Noren omsloegen. Onze Zuiderburen Niels van Zandweghe en Tim Brys haalden in dat dubbeltweeveld wel de A-finale. De Australiërs zijn voorlopig de beste gouddelvers: ze wonnen twee finales.

Covid
Er werd nog een roeier door Covid19 getroffen. Want Bruno Rosetti van de Italiaanse vierzonder werd gisteren positief getest op corona. Zijn drie ploeggenoten bleken negatief. Met een invaller veroverden zij alsnog brons. In dat veld werd Nederland laatste.