Holland 8 haalt hard uit, vrouwenboten sterk

Nabeschouwing

Het was weer een goed optreden van de Nederlandse vloot. De Holland Acht, de vrouwenvierzonder en de lichte dubbel van Ilse Paulis en Marieke Keijser imponeerden met overtuigende zeges. Niki van Sprang en Guillaume Krommenhoek gingen ook goed, zijn werden tweede en zijn ook een ronde verder. De mannenvierzonder moet gaan herkansen.

Coaches van eerstejaarsploegen wijzen hun pupillen er (terecht) op bij voorwedstrijden niet teveel naar tijden van andere ploegen te kijken en daaruit conclusies te trekken. Toch is het verleidelijk een blik op de klokken te werpen, uiteraard met enige slagen om de arm. De windsnelheid is waarschijnlijk niet constant. Dit concludeert NLroei uit de verschillen in tijden gedurende de nacht. Hier is (in pdf) een overzicht van de resultaten van vannacht.

Maak NLroei mede mogelijk, doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Bedankt!

M2-
Het eerste optreden van Krommenhoek en Van Sprang was goed. Zij streden lang boord-aan-boord met de Roemenen, hadden even de leiding, maar moesten die ploeg toch voor laten gaan. Hun tweede plaats was echter ruim voldoende voor een startbewijs in de halve finale. Het oranje koppel had in hun veld de derde eindtijd.

LW2x
Regerend olympisch kampioen Ilse Paulis en Marieke Keijser roeiden een degelijke voorwedstrijd. Zij controleerden hun race volledig en namen een comfortabele voorsprong van bootlengte op Canada en Japan die vochten om de tweede plaats. Die strijd werd gewonnen door de Canadese vrouwen, Japan moet gaan herkansen. In de andere voorwedstrijden maakten vooral de Françaises en de Roemeense vrouwen eveneens een sterke indruk.

W4-
De vierzonder van slag Veronique Meester kende geen enkel probleem en claimde met een zeer ruime marge de eerste plek in de voorwedstrijd. China kwam vijf seconden achter de oranje boot binnen. In de andere voorwedstrijd bleek dark horse Australië en Ierland aan elkaar gewaagd. De Australische ploeg won uiteindelijk, maar werd op de hielen gezeten door de Ierse vrouwen. Het verschil tussen die twee ploegen bedroeg een kwart seconde. Sinds de WK van 2019 hebben de Australiers geen internationale wedstrijd meer gevaren. De referentieploeg binnen deze voorwedstrijd zijn de Ierse vrouwen. Oranje kon ze eerder hebben.

M4-
De mannen in de vierzonder kwamen tekort voor een directe plaatsing voor de A-finale, maar de eindstrijd lijkt niet buiten hun bereik. Zij werden achter Australië en de USA derde. In de herkansingsronde zijn er nog twee tickets voor de eindstrijd te vergeven. Polen en Roemenië zijn twee belangrijke kapers op de kust.

Holland Acht
Het keurkorps van Mark Emke zorgde voor een daverende verrassing. Nederland leek op het papier van de voorwedstrijd vrijwel kansloos. Er ging immers maar één ploeg door naar de finale, op grond van de generale repetitie in Luzern zou dat Groot-Britanië moeten zijn. Niet dus. Het werd de Holland Acht. En hoe. De acht met stuurvrouw Eline Berger nam resoluut de leiding en bouwde die goed uit. De Nieuw-Zeelanders en de Britten – de (nog) regerende olympische kampioenen – kwamen niet meer in de buurt. Onbedreigd ging Nederland als eerste over de finish. In de andere voorwedstrijd had Duitsland zich geplaatst, maar de Oosterburen werden door de sterke Amerikanen danig aan het wankelen gebracht. De eindtijd van de Deutschland Achter was nog twee seconden sneller dan die van de Holland Acht.