Niet-olympisch: zilver en brons in de prijzenkast

Algemeen

Liefst vijftien Nederlandse ploegen verschijnen vandaag aan de start om een gooi te doen naar het eremetaal. De niet-olympische bootklassen mochten als eerste. Vier Nederlandse ploegen lijnden op. De buit: zilver voor gemixte twee van De Koning en Van der Meer en brons voor de lichte mannen dubbelvier. Die race om het brons was de meest spannende tot nu toe vandaag.

Interviews, voorbeschouwingen, filmpjes, nieuwsberichten…NLroei brengt het allemaal! Steun jij de redactie? Doe mee aan de crowdfunding, dat kan hier. Alvast bedankt!
De vier Nederlandse lichte mannen werden derde in de race for lanes op vrijdag. Vandaag opende het kwartet de race als vierde en raakte in een felle strijd verwikkeld met de Oostenrijkers. Het ging om het brons. Nipt konden zij hen voorblijven. Ook om het goud was het spannend. De thuisroeiende Italianen trokken aan het langste eind ten koste van de Fransen, die slechts 0,02 seconde later finishten.

Mixed dubbeltwee
In de mixed dubbeltwee namen wereldrecordhouders Van der Meer en De Koning het met name op tegen de Britten, die de voorbereidingsrace met geruime voorsprong wonnen. Het Britse koppel voer opnieuw met bootlengtes voorsprong naar de finish. De Nederlanders lag steeds dik tweede. Even leken de Polen te naderen. De strijd vond vooral plaats om het brons. In de laatste fase kwamen de Fransen de Polen voorbij. De Koning, die zich in Rotterdam (2019) nog beklaagde over het gebrek aan concurrentie, en Van der Meer keren huiswaarts met zilver.

Lichte vrouwenskiff
Martine Veldhuis bemachtigde via de herkansing een startbewijs voor de finale. In die finale kon ze geen potjes breken. In de voorhoede voer de Wit-Russische Alena Furman soeverein aan de leiding. Veldhuis lag lang vijfde, maar kon de Britt Madeleine Arlett in de slotfase nog voorbij komen. Ze belandde net achter het podium op plaats vier.

Mixed vier
De gemixte vier met stuur kwam er niet aan te pas in de finale. Van begin tot einde droegen de oranjeroeiers de rode lantaarn. Het goud ging naar de Britten, het zilver naar de Fransen en de Oekraïners kaapten brons.