‘Minidocu’ duikt na 35 jaar op: OrcaWKvrouwen in beeld

Kort

Hein Dik Barentsen en Wim van der Lee maakten 35 jaar geleden in het kader van hun studie theaterwetenschap een korte film over een groep toproeisters van het Utrechtse Orca. Janneke Talma, Jorien Enning en Catalien Neelissen komen erin aan het woord.

Het blijkt nu een unieke documentaire waarin deze vrouwen hun visie geven op onder andere hard trainen in de winter en hun fysieke ontwikkeling. Tevens wordt er met een schuin oog gekeken naar Russinnen en Oost-Duitse vrouwen. Ook geven ze inzicht in hun drijfveren, motivatie en twijfels. De titel van de film is ‘Eeltige knuisten, zoete koek’.

WK
Filmmaker Barentsen – hij stuurde in 1980 de Oude Vier van Orca naar de eerste Varsity-overwinning van deze vereniging – heeft de film recent gedigitaliseerd, van ondertiteling voorzien en op YouTube geplaatst. Te zien is onder andere een roeitraining van de vier met stuurvrouw die bij de WK in 1981 de kleine finale won. Verder is er een reportage van een circuit- annex krachttraining en ook Han Abelsma, Peter van Berkel en Marias van Dorp figureren in een besneeuwd decor.

Bloei
Orca maakte indertijd een ongekende bloeiperiode door, meer dan de helft van de WKequipe van 1981 bestond uit leden van deze club. Barentsen kijkt nog altijd met plezier naar zijn werkstuk. “Het eindshot van die film, als de vier in de mist verdwijnt, vind ik nog steeds ijzingwekkend mooi. En de film tekent ook de spirit van die meiden en het Nederlandse wedstrijdroeien uit die tijd, vind ik. Ondanks alles: doorgaan”, aldus de Varsitywinnaar.

De korte film is hier te vinden