‘‘Minderheden voelen zich geaccepteerd in de roeiwereld’’

Algemeen

Worden etnische minderheden op een studentenroeivereniging anders behandeld dan elders? Dat vroeg Anouk Bonke zich af. Ze deed er onderzoek naar en concludeerde: ja. Op de roeivereniging voelde deelnemers zich gelijker behandeld dan bijvoorbeeld op hun werk- of studieplek.

Bonke – roeister van Asopos en student Algemene Cultuurwetenschappen – voerde haar scriptieonderzoek uit onder tien mensen van drie verschillende roeiclubs. Zij werden geïnterviewd over hun ervaringen met sociale interactie binnen en buiten hun vereniging. De meeste deelnemers vonden dat zij op hun roeiclub gelijker werden behandeld dan op andere plekken.

Geaccepteerd
Het onderzoek is wat oppervlakkig vanwege het lage aantal deelnemers. Zo is het niet bekend hoe het met de behandeling is gesteld bij andere sporten. Toch is de uitkomst van haar onderzoek volgens Bonke goed nieuws. ‘’Mensen voelen zich geaccepteerd, want de roeiwereld is heel open. Dat merk je aan verhalen over bijvoorbeeld homoseksualiteit binnen de sport. En dat geldt dus ook voor etnische minderheden’’, zegt ze.

Geen rol
Deelneemster van het onderzoek Marilyn da Cruz Freitas is het daarmee eens. ‘‘Op de roeivereniging ben ik totaal niet bezig met mijn huidskleur, dat speelt hier helemaal geen rol. Daarbuiten is dat nog wel eens anders’’, zegt ze. Da Cruz Freitas is geboren in Rotterdam en haar ouders komen van de Kaapverdische Eilanden.

Imago
Toch is het lage aantal etnische minderheden in het roeien iets dat opvalt. Ook Bonke vroeg zich voor haar scriptie af waarom het roeien een vrijwel witte sport is. ‘‘Daar heb ik niet specifiek onderzoek naar gedaan. Het zou mogelijk te kunnen maken hebben met het imago van de sport. Misschien voelen mensen zich daardoor geïntimideerd’’, denkt ze.

Divers bestuur
Ook Da Cruz Freitas herkent dat imago, maar volgens haar komt daar langzamerhand verandering in. ‘‘Ik kom steeds meer getinte mensen tegen op wedstrijden.’’, zegt ze. Aankomend Asoposvoorzitter Lisanne van Beek vult haar aan. ‘‘Misschien zou er sneller verandering in komen als het bondsbestuur en verenigingsbesturen diverser zouden zijn. Een bestuur is representatief voor de roeigemeenschap, als mensen zich daar niet in herkennen zullen ze zich misschien minder snel voor een roeivereniging inschrijven.’’

Wegens privacyredenen van de deelnemers kan het volledige onderzoek niet worden gepubliceerd.