Gröbler stopt als hoofdcoach van de Britten

Kort

Dit weekeinde ging er een schok door de internationale roeiwereld. Jürgen Gröbler, sinds 1991 in dienst van de Britse roeibond en de meest succesvolle roeicoach uit de geschiedenis, maakte bekend te stoppen als hoofdcoach.

De 74-jarige voormalige Oost-Duitse coach was van plan na Tokyo met pensioen te gaan en toen de Olympische Spelen een jaar werden uitgesteld was het ook de vraag of hij nog seizoen door wilde gaan. Het heeft er alle schijn van dat hij wel degelijk door wilde, maar dat de Britse roeibond zich vooral wilde richten op Parijs 2024.

Commitment
“Het voelt alsof mijn werk nog niet klaar was. Maar de Britse roeibond wilde vooral inzetten op de volgende Olympische Spelen en ik kan mezelf niet nog voor vier jaar committeren. Als zij het zo willen doen, dan kan ik dat begrijpen en wil ik verder niet in de weg lopen”, vertelde hij aan BBC Sport.

Holland Acht
Toch lijkt het een enorm risico wat de Britse roeibond neemt. De mannenacht heeft flinke potentie en de coaching van Gröbler daarin is zeer belangrijk. Het is nog maar de vraag hoe dat nu elf maanden voor het topevenement wordt opgevangen. Na het eerdere vertrek van technisch directeur David Tanner, stopten ook al een aantal gerenommeerde toproeiers. Het nieuws zou zomaar gunstig kunnen uitpakken voor de Holland Acht.

Coronaregels
Daarnaast gelden er binnen Groot-Brittannië momenteel strengere regels omtrent het coronavirus dan in de rest van Europa. Zo is het nog niet toegestaan om in grotere boten te roeien – ook voor bondsroeiers niet – en moet de equipe alle Europese kampioenschappen aan zich voorbij laten gaan. Het zou bondsroeiers eveneens niet zijn toegestaan om naar het buitenland te reizen.