Mark Emke weer hoofdcoach, nu van Noorwegen

Kort

Het kan verkeren. Mark Emke is volgens de KNRB ‘mister roeien himself’ maar werd door dezelfde roeibond op straat gezet. Na een tip van zijn voormalige roeier Olivier Siegelaar bekeek de ontslagen bondscoach een dag later een advertentie van de Noorse roeibond en besloot te solliciteren. Dat bleek succesvol. Na een aantal gesprekken waren de Noren en de Amsterdammer eruit. Emke wordt de hoofdcoach van alle Noorse roeiers en roeisters.

“Het ging snel”, stelt Emke. “Binnenkort verhuis ik daarheen en ga ik er aan de slag. Er zijn daar best wel wat roeiers, ze zijn over het algemeen groot en sterk, maar technisch is er echter veel ruimte voor verbetering.” Noorwegen was met drie boten in Tokyo. Kjetil Borch won zilver. De lichte mannendubbeltwee en de mannendubbelvier behoren ook tot de wereldtop. “En er zijn meerdere juniorenboten die een medaille wonnen bij de EK. Maar er was ook bijvoorbeeld een vrouwendubbelvier die tegen de olympische kwalificatie aanzat”, weet Emke.

Hij heeft er zin in. “Drie à vier maanden per jaar is het Noorse roeiwater bevroren, maar er zijn vele mogelijkheden om aan de conditie te werken, bijvoorbeeld op ski’s. En op de juiste ergometer is er technisch veel te verbeteren. Trainingskampen in bijvoorbeeld Portugal worden ook regelmatig gehouden. Het contract met de Noren loopt tot en met de Olympische Spelen van Parijs in 2024, met uitzicht op verlenging tot en met 2028.

Voor een impressie van het Noorse roeien, dit is het YouTubekanaal van de Noorse bond met o.a. beelden van NK’s.