Manson neemt voorschot op WK-ticket

Kort

Robbie Manson lijkt er vrij zeker van te kunnen zijn dit jaar de nationale skiffeur van Nieuw-Zeeland te worden. De wereldrecordhouder won gisteren in een rechtstreeks één-op-één duel van tweevoudig olympisch skiffkampioen Mahe Drysdale. Het verschil op de finish bedroeg ongeveer vier seconden.

De eindsprint van de crowdfunding is ingezet. Inmiddels is 11.300 van de beoogde 15.000 euro binnen. Je kunt hier meedoen. Alvast bedankt!

De Nieuw-Zeelandse roeibond organiseerde de race over twee kilometer op Lake Karapiro om al in een vroeg stadium te bepalen wie het land zal vertegenwoordigen bij de wereldkampioenschappen van dit jaar in Ottensheim. Vorig seizoen mochten beide topskiffeurs meedoen aan de wereldbekers om na afloop daarvan te bepalen wie het enige startbewijs bij de WK mocht krijgen.

Dubbelvier
Manson won die strijd maar kon bij de wereldkampioenschappen voor de tweede keer op rij niet overtuigen en eindigde op de vijfde plaats. Drysdale leverde daarentegen een huzarenstukje af door de relatief onervaren dubbelvier van een plek achterin de B-finale naar een vierde plaats te loodsen, slechts een fractie achter de medailles. De dubbelvier was ongeveer de enige Nieuw-Zeelandse boot die in Plovdiv sterk presteerde.

Filmpje
Blijkbaar wil Rowing New Zealand vanwege de olympische kwalificatie bij dit WK nu sneller weten wat de boten precies zullen zijn. Een definitieve beslissing over de skiff is echter nog niet gemaakt. Die zal komende weken ergens volgen. Beelden van de race zijn hier te vinden, inclusief commentaar van tweevoudig olympisch kampioen met de zogeheten Kiwi Pair, Eric Murray.