Hamish Bond keert terug als roeier

Kort

Tweevoudig olympisch kampioen met de Kiwi Pair, Hamish Bond, keert terug in de roeisport en mikt op een plek in de nationale acht van Nieuw-Zeeland. Tot voor kort probeerde hij – niet zonder succes – door te breken als wielrenner.

Bond kwam tot deze beslissing kort na de nationale kampioenschappen baanwielrennen. Hij zette daar een nationaal record neer op de individuele achtervolging waarbij hij ook nog eens wereldkampioen Jordy Kerby versloeg. Ondanks deze prestatie selecteerde de wielerbond van Nieuw-Zeeland hem niet voor WK omdat het een niet-olympische discipline betrof.

Acht
Hoewel de 33-jarige Bond ontkent dat dit laatste de reden is voor een overstap terug naar het roeien, erkent hij dat hij teleurgesteld was. “Toen ik wat gas terug nam na deze kampioenschappen ben ik eens rustig gaan nadenken over waar ik komende tijd de meeste voldoening uit zou halen. Ik kwam er achter dat dit roeien zou zijn en in bijzonder de acht. Ik heb altijd al eens voor dat nummer willen gaan, maar gezien onze individuele doelen kon dat nooit”, liet hij de New Zealand Herald weten.

Ervaring
Ondanks zijn grootse prestaties in de twee is het de vraag hoe snel Bond zich weer kan transformeren tot roeien. Hij verloor de laatste twee jaar minstens 10 kilo aan spieren. “Het zal een flinke klus worden om in de boot te komen, is er ook een groot potentieel aan talent. Maar ik hoop dat ik met mijn 15 jaar ervaring ook dingen kan brengen.”