Maaike Head: “Goud wonnen anderen, nu doen wij het”

Achtergrond

Ilse Paulis en Maaike Head hebben een glorieus jaar passend bekroond met het hoogste eremetaal. “Ongeslagen maken zij het seizoen af”, zegt hoofdcoach Josy Verdonkschot zichtbaar trots tijdens de huldiging in het Holland Heineken Huis. De coach wordt er ‘het brein’ achter de boot genoemd.

Met kop en schouders stak het tweetal boven concurrentie uit. De vrouwen zelf waren er duidelijk over. “We volgden gewoon ons plan, ons éigen plan”, zei slagvrouw Maaike Head. En daar is volgens scullsterscoach Nienke van Zijp juist de kracht van dit koppel. “Ze geloven in dat plan.”

Strijd
Tijdens een bloedstollende start van de finale lieten de Nederlanders zich niet afleiden. In de eerste duizend meter was het stuivertje wisselen om de koppositie tussen de Chinezen, de Zuid-Afrikanen en Head en Paulis. De tribune was voor het eerst die dag muisstil en aan het scherm gekluisterd. In het tweede deel liepen de Nederlanders uit. “Het ging eigenlijk heel makkelijk”, lacht Paulis. “Maar voorlopig doe ik de medaille niet meer af”, voegt ze eraan toe.

Achtbaan
Hoewel Verdonkschot opmerkt dat de vrouwen dit jaar ongeslagen zijn, heeft de ploeg een emotionele achtbaan naar het succes achter de rug. Bij de WK in 2015 moest de dubbel het stellen met een tweede plaats in de C-finale, zwaar onvoldoende voor kwalificatie voor Rio. Vervolgens was er heisa over de deelname van het concurrerende koppel Amber van Zomeren en Marieke Keijser aan kwalificerende wedstrijden.

Breken
In maart dit jaar brak Head eerst een wereldrecord op de ergometer en kort erna twee ribben na een val van haar fiets. “Mijn olympische droom viel toen zeker niet in duigen”, vertelt Head op het huldigingspodium. “Ik kon wel fietsen en daardoor was ik nog steeds fit. Zo ben ik toch sterk gebleven.” Vlak voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi was de Rotterdamse hersteld en konden zij zich alsnog plaatsen voor Rio.

Studio
De achtbaan eindigde op het erevlot van Rio de Janeiro. De gouden roeisters waren gelijk het roer over hun route kwijt. Ze werden van studio naar studio gesleept. Achtereenvolgens waren er optredens bij 538, op de bank van NOS-anker Schut en voor de camera van De Telegraaf. Voor die krant vertelde Head dat het in het verleden altijd andere mensen waren die goud wonnen.

Tegel
De vrouwen kregen aan het einde van een lange dag ter ere van hun medaille een tegel uitgereikt waarmee een ‘Legendary Lane’ wordt geplaveid. Kirsten van der Kolk had de eer om het uit te reiken. Van der Kolk won in hetzelfde nummer goud op de Spelen van 2008 in Peking. Zij twitterde direct na de finale: “Yes, wat een mooie opvolging”.