Lichte vrouwen verdedigen wereldtitel

Voorpagina Wedstrijden

Morgen staat het tweede deel van de halve finales op het programma. Voor Nederland kan de lichte vier zich plaatsen voor de eindstrijd. Ook worden de finales van de niet-olympische nummers afgewerkt.

Aiguebelette – De Nederlandse roeibond heeft bij dit pre-olympische jaar met name ingezet op de olympische disciplines. Belangrijke uitzondering is de lichte vrouwen dubbelvier. Deze ploeg met Mirte Kraaijkamp, Anne-Marie Schonk, Lisa Wörner en Marie-Anne Frenken verdedigt morgen de wereldtitel.

Goud zal echter niet zomaar gewonnen worden. In de voorwedstrijd moest de dubbelvier al haar meerdere erkennen in het Britse kwartet. In de andere heat waren Duitsland en Australië sterk. Slagvrouw Frenken gaf echter aan dat er nog verbetering mogelijk was. Dat zal ook moeten want op basis van de geroeide tijden lijkt goud vooralsnog te hoog gegrepen. Een medaille moet daarentegen mogelijk zijn. Maar houd naast de al genoemde ploegen ook China in de gaten.

Vertrouwen
De lichte vier-zonder zal vol vertrouwen van start gaan in hun halve finale. Tot nu toe heeft de ploeg nog niet het achterste van hun tong hoeven laten zien. In de voorwedstrijd bleek Zwitserland duidelijk een maat te groot, maar in de herkansing werd overtuigend gewonnen. Zonder tot het uiterste te hoeven gaan, werd een vergelijkbare tijd neergezet als de winnaars in de andere heats waar wél vol werd gestreden om de winst. “Dat gaf zeker vertrouwen”, vertelde bondscoach Jeroen Spaans.

Mogelijkheden
Hij ziet dan ook zeker mogelijkheden voor de race van morgen. De loting wees als belangrijkste tegenstanders Denemarken, Nieuw-Zeeland en China aan. “Het is heel simpel, China moet er af”,
zei Spaans resoluut. De andere halve eindstrijd met Italië, Frankrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië lijkt sterker bezet. “Het had inderdaad zeker slechter gekund” was de reactie van de bondscoach.

Obreno
Morgen worden ook de halve finales van de zware skiffs verroeid. Zeker bij de mannen lijkt dat een spektakel te worden. De Belg Hannes Obreno moet het onder andere opnemen tegen wereldkampioen Ondrej Synek, de verrassende Litouwer Mindaugas Griskonis en de Cubaan Fournier Rodriguez. Laatstgenoemde roeier, die vorig jaar in Amsterdam nog brons pakte, heeft dit toernooi nog weinig laten zien, maar niet uitgesloten moet worden dat hij morgen alsnog toeslaat.

39 jaar
In de andere heat is ook tweevoudig olympisch kampioen (2004 en 2008) Olaf Tufte er weer bij. De Noor is met zijn 39 jaar in de herfst van zijn carrière maar maakt serieus weer kans op een finaleplek. Daarvoor moet hij wel afrekenen met één van de sterke roeiers Mahe Drysdale, Alan Campbell of Damir Martin. Geen eenvoudige opdracht.

Vrouwen skiff
Bij de zware vrouwen skiff is vooral de eerste halve finale interessant. Achter de ongenaakbare Kim Crow lijken er vier serieuze kandidaten voor een finaleplek: Kukhta, Zeeman, Saltyte en Gmelin. In de andere halve finale lijken olympisch kampioen Mirka Knapkova, Jingli Duan en de Amerikaanse Genevra Stone de beste papieren te hebben. Al kunnen Puspure en de Zimbabwaanse Thornycroft wellicht wéér verrassen. Zij waren er verantwoordelijk voor dat de Nieuw-Zeelandse Fiona Bourke werd uitgeschakeld.

Slagveld
De mannen dubbeltwee lijkt een waar slagveld te worden. Wereldkampioen Kroatië oogt vooralsnog het sterkst, terwijl andere favorieten als Duitsland en Australië al een tik kregen. Nieuw-Zeeland, Litouwen, Frankrijk en Cuba zijn vooralsnog de verrassingen. Op Argentinië na zijn alle kanshebbers nog in het toernooi, dus morgen kan het zomaar elke kant opvallen.

Karsten
Wat voor de mannen geldt, gaat ook op voor de vrouwen. In beide halve finales zijn er één of twee echt goede ploegen die het onderspit zullen moeten delven. Zo zal tweevoudig olympisch kampioen Ekatarina Karsten op haar 43e alles uit de kast moeten halen om de finale te bereiken. Duitsland, Griekenland, Polen (Europees Kampioen) en Australië (zilver Luzern) zijn de sterke tegenstanders. In de andere heat gaat het tussen Groot-Brittannië, Litouwen, Nieuw-Zeeland, China en Verenigde Staten. Wij zetten in op de eerste drie.