Landmacht bergt roeibak van De Hertog

Kort

Wie afgelopen dinsdag rondliep bij roeivereniging De Hertog in Den Bosch kon getuige zijn van een bijzonder tafereel. Duikers van de Nederlandse landmacht waren uren bezig met het boven water halen van een gezonken roeibak.

Die bak was begin december door hevige regenval al deels onder water komen te staan. Met hulp van de brandweer was de bak – die vooral gebruikt wordt om instructie te geven – toen gezekerd, maar dat bleek niet afdoende. Na een storm op eerste kerstdag hebben vrijwilligers het gevaarte losgemaakt en onder water aan de kant bevestigd om te zorgen dat het plateau niet door de stroming werd meegetrokken. Het uit het water halen van de gevaarte was echter onmogelijk voor de leden van De Hertog.

Genie
Na een zoektocht naar een oplossing om deze lastige klus te klaren, kwam de Bossche vereniging uiteindelijk uit bij de zogeheten 105 Geniecompagnie. Dat is een soort aannemerij van de landmacht. Voor de Genie was de klus zelfs een goede oefening. Met behulp van speciale ballonnen en veel touwen werd de roeibak naar het wateroppervlak gehaald. De eerste poging om het gevaarte uit het water te trekken, mislukte echter. Een vrachtwagen met kraan moest eraan te pas komen om het loodzware ding op de kant te krijgen.

Een video van de operatie gemaakt door DTV Nieuws is hier te zien.