Klap: Josy Verdonkschot in quarantaine

Kort

Josy Verdonkschot is het derde lid van de Nederlandse roei-equipe die positief testte op Corona. De hoofdcoach van de Nederlandse roeivrouwen kreeg vannacht (Nederlandse tijd) de uitslag en is direct in quarantaine gegaan. Roeister die in nauw contact met hem zijn geweest, kunnen het toernooi voorzetten. Zij worden echter in een soort eenpersoons bubbel geplaatst. Verdonkschot coacht vier ploegen die elk tot de kanshebbers op medailles kunnen worden gerekend.

“Mijn persoonlijke gevoelens spelen geen rol”, laat Verdonkschot weten. “Het gaat erom dat onze roeisters in staat zijn te doen waarvoor ze hier zijn. Daar hebben we afgelopen jaren naar toegewerkt. Ons programma zit goed in elkaar. We weten van elkaar wat we kunnen en moeten doen. Het wegvallen van de coach heeft op dit moment geen invloed meer. Mijn vertrouwen in mijn staf en mijn sporters is eindeloos. Zij zullen dit karwei afmaken.”

Chef de Mission Pieter van den Hoogenband had via de telefoon contact met de roeicoach. “Dit is een topcoach die onmiddellijk zijn plannen klaar had. Hij parkeert zijn eigen emotie, had een plan en weet dat zijn sporters in goede handen zijn. Natuurlijk incasseren we een teleurstelling, maar ik zie de afgelopen dagen alleen maar sporters en staf die vastberaden doorgaan met hun grote doel. Dat doet me goed en daar heb ik grote bewondering voor. Het tekent de mentaliteit van TeamNL.”

Coach Verdonkschot kreeg zaterdagavond de uitslag van zijn ochtendtest (Tokyo-tijd) en heeft daarna later die avond een derde test ondergaan. Volgens het protocol is hij na deze derde positieve test in quarantaine gegaan. Mochten er leden van de roeiploeg als close contact van Verdonkschot worden aangemerkt, dan kunnen zij hun toernooi onder speciale condities vervolgen. Zij worden apart vervoerd, slapen en eten op een 1-persoonskamer.