Tandem McGowan – Maurogiovanni herenigd

Kort

David McGowan, voormalig bondscoach van Nederland, is in een soortgelijke functie aangesteld in Ierland. Hij gaat de zware mannen en vrouwen begeleiden. Met deze benoeming wordt McGowan herenigd met Antonio Maurogiovanni die technisch directeur is bij de Ierse roeibond.

NLroei is mogelijk gemaakt dankzij donateurs en adverteerders. Wil jij meedoen aan onze crowdfunding? Doneer hier!

Samen coachten ze richting de Olympische Spelen van 2012 in Londen de zware mannen in Nederland, al werd Maurogiovanni vlak voor aanvang van de Olympische Spelen door toenmalig technisch directeur René Mijnders van de Holland Acht gehaald. McGowan was de initiatiefnemer om de Italiaan naar Nederland te halen. Als olympische roeier in Australië was hij door Maurogiovanni gecoacht en toen er een ervaren topcoach nodig was, stelde hij zijn oude leermeester voor. McGowan had toen al indruk gemaakt met een gouden medaille voor de lichte mannen acht in 2007 en de vierde plaats met de Holland Acht bij de Olympische Spelen van Peking.

Soap
De aanstelling van McGowan is een opmerkelijke episode binnen het tumultueuze Ierse toproeien. Maurogiovanni, die daar sinds de zomer aan het werk is, ligt al enige tijd onder vuur nadat hij bondscoach Sean Casey had ontslagen. Een aantal Ierse toproeiers, waaronder de bekende O’Donovan broers die zilver wonnen in de lichte dubbeltwee in Rio de Janeiro, had kritiek op deze beslissing. Skiffeuse Sanita Puspure werd gedreigd met disciplinaire maatregelen nadat zij via Twitter haar ongenoegen over het ontslag van Casey had bekendgemaakt.

Sollicitatie
Volgens Maurogiovanni miste Casey, die met Puspure als vierde eindigde bij afgelopen WK in Sarasota, echter olympische ervaring om verder te kunnen. Oorspronkelijk leidde de daarop ingezette sollicitatieprocedure niet tot kandidaten die deze ervaring wél in hun bezit hadden. Totdat dus McGowan om de hoek kwam kijken. De Australiër ging na zijn vertrek uit Nederland in 2013 naar Zweden en coachte daar een aantal subtoppers. Ook was hij in dienst bij roeifederatie FISA als women development coach. Zijn laatste betrekking was bij Swan River Rowing Club in Perth. Daar volgde hij Maurogiovanni op toen hij naar Ierland vertrok.