James Thompson: John Smith is de beste lichtgewicht roeier

Kort

James Thompson, de helft van het Zuid-Afrikaanse lichte dubbeltwee die in Rio net naast de medailles greep, noemt zijn ploeggenoot John Smith de beste lichtgewicht ter wereld. Dat meldt de Zuid-Afrikaanse Times Live.

Hun verdiensten voor de Zuid-Afrikaanse roeiwereld zijn een gouden medaille in Londen als bemanning van de lichte vier en een gouden medaille, plus een wereldrecord in de dubbeltwee bij de WK twee jaar later. Het koppel kwam ook naar Rio voor goud. Lang lagen de mannen op koers voor zilver, maar kwam net voor de finish ging het mis, volgens Thompson door een technische fout in de laatste 250 meter. Dat dreef een wig tussen de twee mannen die ervoor een goede onderlinge band hadden.

Munkle
“We maakten ons klaar voor een extra opzet”, blikt Thomspon terug. “We begonnen aan een munkle, zoals wij dat noemen. Dat betekent helemaal wild gaan. Daarin zijn we altijd het best geweest.” Het inzetten ervan ging echter niet goed en dat leidde tot een foutje. “De race deed pijn”, zei Thompson.

Huilen
Thompson legt uit dat deze fout hem heeft leren huilen. “Ik dacht dat we in Londen hadden geleerd om te huilen, toen we wonnen. Maar door die fout hebben we het huilen in Rio pas echt geleerd.” Of hij dat in de boot ooit weer zal doen is de vraag. Hij neemt een halfjaar vrij en heeft geen concrete toekomstplannen.

Fijnste
Smith vervolgt zijn carrière bij de zware mannen. Thompson, die vanaf zijn tijd als junior in menig internationale discipline successen boekte, noemt hem de fijnste atleet waarmee hij ooit samenwerkte. “Ik geloof nog steeds dat Smith de beste lichtgewicht in de wereld is en ik geloof nog steeds dat hij waarschijnlijk de beste atleet is waarmee ik ooit heb geracet.” Smith noemt hij beter dan de rest van de bemanning in de gouden boot uit Londen.